Dubbele afspraken en adressen op je iPhone verwijderen

Bij het synchroniseren van iPhone / iPad kan er van alles mis gaan. Dubbele afspraken, contactpersonen en notities los je op met deze tip.

Bij het synchroniseren van gegevens kan er van alles mis gaan. Eén veelvoorkomend probleem is dat alle informatie op je iPhone opeens dubbel voorkomt: dubbele adressen, dubbele afspraken of dubbele notities. Hoe ga je ermee om?

Ongeacht of je nu iCloud of Outlook gebruikt om gegevens te synchroniseren, als je dubbele gegevens op je iPhone ziet staan zit er maar één ding op: controleer of de dubbele gegevens ook op de desktop of online in iCloud voorkomen. Zo niet, dan is de makkelijkste oplossing om de gegevens op je iPhone volledig te wissen. Vervang daarna bij de volgende synchronisatie de data op je iPhone door de gegevens van de desktop (hetzij van iCloud of via iTunes).

Op het tabblad Info van de iPhone in iTunes is onder Geavanceerd een optie te vinden waarmee je de gegevens op de iPhone kunt overschrijven. Bij de volgende synchronisatie zullen de gegevens op je iPhone worden vervangen.

agenda icloudZie je afspraken en verjaardagen dubbel in de agenda staan? Kijk dan in de Agenda-app bij de knop ‘Agenda’s’ welke kalenders je hebt aangevinkt. Soms worden verjaardagen uit je eigen agenda, de agenda van je partner en verjaardagen van Facebook getoond. Het kan dan voorkomen dat bepaalde verjaardagen meermaals voorkomen. Een lezer van iPhoneclub had dat probleem waardoor hij meer dan 100 agenda’s synchroniseerde. Dat vertraagde de iPhone en zorgde er ook voor dat de verjaardag van tante Marianne 45x in de agenda stond. Vink de agenda’s uit die je niet wilt zien. met de knop ‘Toon alle agenda’s’ zet je ze weer allemaal aan.

Zijn de gegevens zowel op de desktop als op de iPhone dubbel, dan zit er niets anders op dan handmatig (of met speciale tooltjes) de dubbele items te wissen. Welk tool daar het meest geschikt voor is, is afhankelijk van je besturingssysteem (Mac of Windows) en de soort gegevens (contactgegevens, e-mail of afspraken).

Dubbele afspraken in de agenda voorkomen

Als je twee afspraken op hetzelfde moment hebt gepland, krijg je dat in de iPhone-agenda te zien. De iPhone kan niet voorkomen dat je twee afspraken op hetzelfde moment plant, maar er is wel iets te doen als al je afspraken tweemaal in de iPhone-agenda voorkomen. Daarbij gaan we ervan uit dat je voor het vastleggen van afspraken de Mac-applicatie iCal gebruikt.

Bij iOS 3.1 komt het vaker voor dat er iets misgaat bij het synchroniseren van agenda-afspraken via MobileMe of iTunes. Voor je het weet staan alle afspraken dubbel in de agenda, vooral wanneer je je abonneert op publieke agenda’s via iCal (die agenda’s zijn bijvoorbeeld afkomstig van een online dienst, iCalShare, Google Calendar of Apple’s collectie iCal-agenda’s).

In iCal kun je via Calendar > Subscribe een abonnement nemen op een openbare agenda. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van de URL of het downloaden van een .ics-bestand. Je kunt ook via Calendar > Find Shared Calendars kijken of er een interessante openbare agenda beschikbaar is, waarop je je zou willen abonneren.

Bij iOS 2.x kon je de iCal-agenda’s op twee manieren met je iPhone synchroniseren: met iTunes via een USB-verbinding (waarbij je in iTunes kon aangeven welke agenda’s je wilde synchroniseren) en draadloos via MobileMe. Daarbij kreeg je ook meteen push-functionaliteit: nieuwe afspraken verschenen binnen een paar minuten op je iPhone. Er was alleen een nadeel: bij het synchroniseren via MobileMe werden niet de openbare agenda’s meegenomen, waarop je je had geabonneerd. Je kon ook niet aangeven welke iCal-agenda’s je wilde synchroniseren; het was alles of niets.

Vanaf iOS 3.0 kon je beide methoden gebruiken om te synchroniseren (MobileMe en iTunes naast elkaar). De weergave van afspraken in de agenda was daarbij verschillend: alles wat je via een USB-kabel via iTunes had gesynchroniseerd was in de agenda te herkennen als ‘From My Mac’. De afspraken die je via MobileMe had gesynchroniseerd waren te herkennen aan je MobileMe-accountnaam. Het synchroniseren van openbare agenda’s was echter nog steeds niet mogelijk.

Synchroniseerde je dezelfde agenda via MobileMe en via iTunes, dan was de afspraak dus tweemaal aanwezig. Maar omdat ze een verschillend label hadden, waren ze van elkaar te onderscheiden. Eigenlijk moest je instellen, dat je via iTunes alleen de agenda’s synchroniseerde, die MobileMe niet aankon. Maar veel mensen vergaten dat.

In iOS 3.1 is het mogelijk om je openbare agenda’s rechtstreeks vanuit MobileMe te synchroniseren. Er is nog steeds geen keuze wélke agenda’s je synchroniseert: het is een kwestie van alles of niets. Om dubbele afspraken te voorkomen moet je de keuze maken: alleen synchroniseren met MobileMe of alleen met iTunes. Alleen zo voorkom je dat bepaalde agenda’s dubbel worden gesynchroniseerd. Eigenlijk gaan we daarmee dus weer terug naar de situatie die al bij iOS 2.x gold: je kiest MobileMe of iTunes, maar niet allebei.

Stap je nu over naar synchroniseren met MobileMe, dan zit je nog even met een probleem: de oude afspraken die je via iTunes hebt gesynchroniseerd staan nog steeds op je toestel, maar heten nu niet langer ‘From My Mac’ maar ‘On My iPhone’. Bekijk je alle agenda’s op je iPhone, dan zie je nog steeds de dubbele afspraken. Het is niet mogelijk om alle agenda’s met het label ‘On My iPhone’ te wissen.

Er is echter een workaround waarmee je dit probleem kunt oplossen: maak in iCal een lege agenda met een herkenbare naam, bijvoorbeeld ‘Lege agenda’. Synchroniseer via iTunes alleen deze lege agenda met je iPhone. Onder het label ‘From My Mac’ vind je nu alleen deze lege agenda. Schakel je nu het synchroniseren van agenda’s uit in iTunes, dan zal de lege agenda voortaan te zien zijn onder ‘On My iPhone’. De agenda is nu nog steeds aanwezig maar bevat geen afspraken en zit dus niet in de weg. Niet helemaal de meest nette oplossing, maar het probleem is er wel mee opgelost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Synchronisatie
Onderwerpen activity, adresboek, afspraken, contacten