iphone 6 betaling hand

Winkeliers twijfelen nog over Apple Pay

Heel wat winkelketens doen nog niet mee met Apple Pay, het mobiele betaalsysteem van Apple. De echte voordelen voor winkeliers ontbreken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 6 betaling handApple’s grootste obstakel om van Apple Pay een succes te maken zijn de winkeliers. Enkele grote Amerikaanse winkelketens zoals Walmart en Best Buy doen voorlopig niet mee. The Daily Dot heeft nu een overzicht gemaakt van allerlei andere winkelketens die geen plannen hebben om Apple Pay te ondersteunen: H&M, Coach, Bed Bath & Beyond, Sears, Kmart, Pizza Hut en Chipotle zijn enkele grote namen die ook niet willen meedoen. De benzinestations van BP zullen waarschijnlijk in 2016 pas Apple Pay accepteren.

Bij sommige bedrijven is er geen sprake van onwil, maar lukt het gewoon niet om snel aanpassingen in de IT-systemen te doen. Winkelketen Belk kan bijvoorbeeld niet meedoen, omdat de winkels nog geen betaalsystemen met NFC hebben geïnstalleerd. En het eerder genoemde BP heeft te maken met tankstations die worden geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers. BP gaat de komende twee jaar de IT-systemen aanpassen en is daarom pas in 2016 klaar voor mobiel betalen. KFC wil best kijken of ze Apple Pay kunnen ondersteunen, maar maakt er geen haast mee.

Lees ook: Dossier Apple Pay over Apple’s mobiele betaalsysteem en Zo gaat Apple Pay eruit zien

Dat grote winkelketens nog niet aan boord zijn, hoeft op zich niet rampzalig te zijn voor Apple. Veel systemen voor contactloze betalingen worden beheerd door technologiepartners, die hun systemen zodanig kunnen aanpassen dat Apple Pay wordt ondersteund. De retailer zelf hoeft dan geen aanpassingen te doen. Toch geven de winkeliers een signaal af, door afwachtend te zijn. Apple heeft namelijk onvoldoende duidelijk gemaakt hoe de winkeliers er zelf van kunnen profiteren. Neem bijvoorbeeld Starbucks: zij hebben al een systeem waarbij je met de iPhone kunt afrekenen, door een barcode in de app te scannen. Ze hebben er een bonussysteem voor klanten aan gekoppeld (bij elke 12 aankopen krijg je een gratis beker koffie). Voor Starbucks zitten er weinig voordelen aan om Apple Pay te gaan gebruiken. Apple belooft consumenten dat de betalingen veiliger zijn en dat hun naam en creditcardgegevens niet in handen komen van de winkelier, maar dat druist in tegen alle loyaltysystemen die de winkeliers zelf hebben ontwikkeld. Zij willen wél weten of je een terugkerende klant bent.

Winkelketens die wel meedoen: Macy’s, Disney, Whole Foods, BabiesRus, Bloomingdales, Nike, McDonalds, DuaneReade, Sephora, Walgreens, Staples en natuurlijk de Apple Stores zelf.

applepayretailers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 oktober 2014, 22:44
Categorie Diensten
Onderwerp apple pay

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.