Browsermaker Opera in Chinese handen, wat betekent het voor jou?

Browsermaker Opera heeft de browser en privacy-apps verkocht aan een Chinese groep bedrijven. Het betekent voor westerse gebruikers minder duidelijkheid over je privacy.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Het Noorse bedrijf Opera heeft de merknaam, de apps en de browser die ze maken verkocht aan een Chinees consortium. De verkoopprijs bedraagt $600 miljoen, flink minder dan een eerder aanbod van $1,2 miljard. De nieuwe eigenaren van Opera worden aangevoerd door het Chinese zoek- en beveiligingsbedrijf Qihoo 360.

Opera in Chinese handen

Niet alle bedrijfsonderdelen van Opera gaan over in Chinese handen. De divisies Opera Mediaworks, Opera Apps & Games (inclusief Bemobi) en Opera TV blijven achter in Noorwegen, samen met de 560 medewerkers die bij de consumentendivisie werkzaam zijn. Voor de overige 1.109 medewerkers is het lot nog onzeker. De huidige CEO Boilesen houdt in ieder geval zijn huidige functie.

De oorspronkelijke overeenkomst die in februari speelde, liep vast op goedkeuring over regelgeving. Deze nieuwe overnamedeal is goedgekeurd door het bestuur van Opera. Ze krijgen 18 maanden de tijd om een nieuwe bedrijfsnaam te verzinnen. Voor de aandeelhouders van Opera verandert er niet zoveel: uiteindelijk wordt maar een kwart van het bedrijf verkocht voor $600 miljoen, terwijl ze veel mee verdienen met Opera TV en andere producten uit de consumentendivisie.

Wat betekent het voor jou?
Opera VPN voor de iPhone met het kiezen van een locatie.Gebruik je de browsers, performance- en privacy-apps van Opera, dan gaat er iets veranderen. Opera maakt apps die het dataverkeer omleiden zodat je minder data verbruikt. Ook hebben ze een VPN-app voor iOS waarmee je je lokatie kunt spoofen, zodat je diensten kunt gebruiken die in een bepaald land niet zijn toegestaan. Zeker in China, waar vaak westerse internetdiensten gecensureerd worden, kan dat gevoelig liggen. De kans is aanwezig dat de nieuwe eigenaren moeten voldoen aan de Chinese wetgeving en bepaalde functionaliteit gaan uitschakelen. Daarnaast heb je niet meer de zekerheid dat je data op Europese servers wordt bewaard, waardoor je privacy minder duidelijk geregeld is.

Bekijk ook

Opera VPN is een gratis VPN-app om veilig te internetten.

Opera VPN is een gratis VPN-app voor iOS

Opera heeft een eigen Opera VPN-app uitgebracht voor de iPhone en iPad. Hiermee kun je gratis en onbeperkt gebruikmaken van een beveiligde VPN-verbinding.

Bekijk ook

Opera VPN-dienst

Veiliger internetten met Opera’s gratis VPN-functie op de Mac

Opera heeft een nieuwe VPN-functie, zodat je veilig kunt internetten. De VPN-functie kost niets en is met één klik te activeren.

Als browser wordt Opera niet zoveel gebruikt: het is de op vier na populairste browser met een marktaandeel van slechts 1,9 procent. Maar mobiel wordt Opera juist wel veel gebruikt, met een marktaandeel rond de 10 procent. Vooral de laatste tijd is Opera erg actief geweest met vernieuwende functies voor data- en videocompressie en het inbouwen van een VPN.

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 juli 2016 om 14:08
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

  1. Er is niks verkocht. Voor zover ik het kan nagaan zijn de aandeelhouders van Opera akkoord maar ligt de USA dwars. Tot nu toe is er dus (nog) niks aan de hand voor de Opera gebruikers.

  2. Het eerste bod wat er is gedaan is door de autoriteiten afgewezen waarop er nu een tweede bod is gedaan. Dit bod bestaat uit het reorganiseren van Opera in 2 delen waarbij 1 deel wordt gekocht. De raad van bestuur van Opera heeft dit al goedgekeurd, nu is de zet aan de autoriteiten. De deadline die Opera en de Chinezen hebben gesteld ligt ergens in oktober dit jaar.

    De autoriteiten kunnen nog altijd een dikke streep door het bod zetten. De kans dat dit gebeurd is wel degelijk aanwezig omdat niet alleen de browser maar ook de VPN software onderdeel is van de verkoop. Dat de VPN straks in Chinese handen komt en aan de Chinese wetgeving moet voldoen is kan een zeer groot struikelblok vormen en een reden zijn waarom Europese en Amerikaanse autoriteiten dit bod niet goed zullen keuren en de Chinezen dus geen overname mogen doen. Dan kan men weer terug naar de tekentafel.

    In tegenstelling tot wat het artikel hier noemt is het dus nog beslist geen gelopen race!

  3. Ik voelde me thuis bij het Noorse Opera.
    Als ze overgaan in Chinese handen haak ik af. Ik moet niets hebben van staatscontrole. China is nog steeds een dictatuur, mensen hebben niets te zeggen. Ze intimideren en onderdrukken hun eigen volk en omringende landen.
    Heel jammer.

  4. Ik heb toevallig gisteren met een aantal Opera-developers gesproken en zij zeggen dat het
    1. nog helemaal niet zeker is,
    2. dat het Chinese bedrijf juist heel erg onder de indruk is van hun VPN software en dat deel juist heel belangrijk vind om te houden zoals het is
    3. Dat de Chinezen “beter dan andere landen” begrijpen dat de regels in hun land niet in elk ander land van toepassing zijn.

    En ten slotte 4.
    Opera blijft een Noors bedrijf, maar krijgt een Chinese geldschieter/baas. Dat betekent dat het bedrijf zich aan Noorse wetten moet blijven houden, niet aan Chinese.

  5. @Luuk Lamers:

    Keep on dreaming!