Ontwikkelaar krijgt Windows werkend op een Mac met M1-processor

Met een virtualisatie
Het is ontwikkelaar Alexander Graf (@_AlexGraf) gelukt om Windows met virtualisatie werkend te krijgen op een Mac met M1-processor. Officieel wordt Windows (nog) niet ondersteund, maar dat blijkt niet uit te maken.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Op Macs met een M1-processor zit geen officiële Boot Camp-app van Apple. Dit programma vind je op Intel-Macs en is bedoeld om Windows mee te installeren. Je kunt dan zowel macOS als Windows draaien op dezelfde computer. Het wachten is op het moment dat bedrijven als Parallels en VMWare in staat zijn om hun virtualisatiesoftware geschikt te maken voor Windows op ARM, maar ontwikkelaar Alexander Graf wilde daar niet op wachten. Hij legt uit hoe hij het werkend heeft gekregen op een speciale pagina.

ARM Windows virtualisatie op Mac

Het gaat in dit geval om de-ARM64 versie van Windows. Dat is een andere versie dan Windows x86, die je op een Intel-Mac kunt draaien. Graf heeft de ARM64 Insider Preview gebruikt in combinatie met een aantal aanpassingen via Hypervisor.framework. In het kort kunnen gebruikers hiermee virtualisaties gebruiken zonder te knoeien met de kernel extensies (KEXTs). Meer hierover vind je bij Apple’s Developer Forum.

Door een custom patch toe te passen op de QEMU virtualizer zouden “near-native” prestaties worden behaald. Graf laat wel weten dat zijn werk nog in de kinderschoenen staat. Op papier werkt het, maar erg stabiel is het nog niet. Dat houdt in feite niet meer in dan dat iedereen de truc in theorie kan nabootsen. Dagelijks gebruik wordt dus niet aangeraden.

Het voordeel van deze methode is dat je x86-programma’s kunt draaien op een M1-Mac – ook als deze niet voor de Mac zijn ontwikkeld. Is een x86-app echter wel voor Mac ontwikkeld, dan ben je beter af bij het gebruik van Rosetta 2. Dit werkt bovendien ook zonder technologische kennis. Grappig genoeg zijn apps soms sneller via Rosetta 2 dan direct via een Intel-processor.

Bekijk ook

13-inch MacBook Pro

Apple M1: de allereerste Apple Silicon-chip voor Mac en iPad

Apple heeft onder de naam Apple Silicon een reeks eigen processors voor de Mac en iPad ontwikkeld. De M1-chip is de eerste daarvan. Hij is te vinden in diverse producten en biedt goede performance, terwijl hij tegelijk erg energiezuinig is. Alles wat je moet weten over de M1-processor lees je hier!

Komt Windows officieel naar de Mac?

Hoewel het noemenswaardig is dat Graf nu Windows op een M1-Mac heeft gekregen is het natuurlijk belangrijker om te weten wanneer de officiële ondersteuning volgt. Volgens Apple-topman Craig Federighi is dat aan Microsoft om te bepalen. Microsoft houdt zich tot dusver stil.

Op dit moment kun je je hoop eerder vestigen bij software van Parallels. De ontwikkelaars van deze bekende virtualiesoftware beloven dat hun M1-optimalisatie eraan komt. Meer weten over Windows installeren op Mac? Bekijk dan onze gids.

Bekijk ook

iMac met Windows op een bureau.

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Mac of Macbook installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen Intel Macs en Macs met Apple Silicon, want de werkwijze bij beide is totaal verschillend!

Reacties: 5 reacties

  1. Dit is wal goed nieuws. Nu nog hopen op iemand die de x86 versie werkend krijgt en stabiel

  2. @Maarten: misschien een heel vreemde vraag van mij hoor maar waarom zou je dit willen?

  3. Bovenstaande verhaal lijkt me onzin, op een ARM versie van Windows kun je voor zover ik weet geen native desktop x86 programma’s draaien. Heeft de ARM versie van Windows zijn eigen “Rosetta”? Anders zul je WPF (Windows 10 specifieke applicaties) programma’s vast wel kunnen draaien, maar “ouderwetse” x86 desktop app heb ik sterk mijn twijfels over.

  4. Origineel geplaatst door Wim
    Bovenstaande verhaal lijkt me onzin, op een ARM versie van Windows kun je voor zover ik weet geen native desktop x86 programma’s draaien. Heeft de ARM versie van Windows zijn eigen “Rosetta”? Anders zul je WPF (Windows 10 specifieke applicaties) programma’s vast wel kunnen draaien, maar “ouderwetse” x86 desktop app heb ik sterk mijn twijfels over.

    Wat je zegt is helemaal waar. Dat deze arm versie van Windows draait, is logisch en te verwachten. ARM Windows is nog steeds een stiefkind van Microsoft en veruit de meeste applicatieontwikkelaars. Geen drivers, draait belabberd, experimenten x86 software te laten draaien zijn niet geweldig. Voor de doorsnee privé en zakelijke Windows gebruiker is Windows on M1 nog heel lang geen optie. Microsoft (en alle partners….) zal een move naar arm moeten maken. Alleen mist er een “Intel voor arm” partner, zelf gaan ze geen cpu in elkaar draaien. WPF /.NET kan ordelijk draaien, x86 dankzij emulatie beperkt. Om op Apple te kunnen draaien gaat Microsoft qua Windows geen extra stappen zetten – dat interesseert ze echt niet. Als gezegd – indien Microsoft duidelijk voor arm (zonder Apple) gaat kiezen is er hoop voor een nieuw “bootcamp”, eerder niet.

  5. @R. Hellema: Volledig mee eens!