Google Home Mini slaapkamer-grijs

Vijf procent van de Nederlanders heeft een slimme speaker

Google Home aan kop

Het gebruik van slimme speakers groeit snel in Nederland. Momenteel heeft zo'n 5% van de Nederlanders zo'n slimme speaker in huis staan. Toch heeft meer dan tachtig procent van de Nederlanders geen flauw benul wat een slimme speaker is.

5% van de Nederlanders heeft slimme speaker

Ongeveer 400.000 huishoudens in Nederland hebben al een slimme speaker zoals Google Home, Amazon Echo of Apple HomePod staan. Nog eens 300.000 huishoudens overwegen een dergelijke speaker in huis te halen. De interesse groeit snel, maar er is ook een grote groep Nederlanders die geen idee heeft wat je met een smart speaker kunt doen. Ongeveer de helft van de early adopters heeft thuis een speaker staan of is er van plan eentje te kopen. De meeste interesse is voor Google Home, zo blijkt uit het onderzoek van Kantar, dat als eerste Nederlandse onderzoeksbureau een representatieve steekproef van Nederlandse gebruikers van slimme speakers wist te realiseren. Er deden 2.000 bezitters van een smart speaker aan mee, waarvan 1.750 beschikten over een Google Home. Dat is een opmerkelijk aantal, want de Google Home-speakers werden nog maar 4,5 maand geleden officieel in Nederland geïntroduceerd.


Slechts 17 procent van de Nederlandse huishoudens is bekend met de slimme speakers van Apple, Google en Amazon. Dat betekent dat ruim 80 procent geen flauw benul heeft dat het bestaat. In Nederland maakt 5% van de huishoudens gebruik van Google Home, 15% kent het en 4% overweegt binnenkort een aankoop. Bij Amazon liggen de cijfers lager: 1% van de huishoudens heeft een Amazon-speaker, 7% is ermee bekend en 1% wil er binnenkort eentje aanschaffen. Kantar noemt geen cijfers over de Apple HomePod, maar die cijfers zullen zo laag liggen dat ze eigenlijk nauwelijks meespelen. De HomePod is nog steeds niet officieel in Nederland verkrijgbaar. Volgens Kantar laten de cijfers zien dat er in rap tempo een kritische massa ontstaat voor voicediensten. De onderzoekers denken dat vooral internet doorzoeken, muziek luisteren, timers en wekkers instellen en onderhoudende quizjes daarbij zullen aanslaan.

Google Home Mini-speaker

Kantar voerde ook onderzoek uit naar voice-gebruik onder 37.000 Nederlandse huishoudens. Dit leverde 150 variabelen op over gezinskenmerken en koopgewoonten. Daarbij bleek dat 29 procent van de respondenten al gebruik maakt van spraakdiensten op de mobiele telefoon, zoals Siri of de Google Assistent. De stap om tegen een slimme speaker te praten is dan niet zo groot meer.

Het bureau verwacht dan ook dat de groei van slimme luidsprekers het komende halfjaar spectaculair toeneemt en rond de 80% zal liggen, dus bijna een verdubbeling. Heb jij er al eentje staan? Of vind je de privacy-aspecten problematisch? Aan de kosten zal het in ieder geval niet snel liggen, want er zijn regelmatig deals voor Echo Dot of Google Home-speakers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.