Dropbox Paper notitieboek

Dropbox verplicht gebruikers oude wachtwoorden te wijzigen

Dropbox dwingt gebruikers om wachtwoorden die sinds 2012 niet meer zijn gewijzigd, aan te passen. Onze tip: schakel dan ook meteen tweestapsverificatie in.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Gebruik jij al jarenlang hetzelfde wachtwoord voor je Dropbox-account? De online opslagdienst gaat daar maatregelen tegen nemen. Iedereen die sinds 2012 nog steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt, wordt verplicht om een nieuw wachtwoord te kiezen. Kun je meteen even overstappen op tweestapsverificatie.


Dropbox Paper notitieboek

Verplicht wachtwoord wijzigen bij Dropbox

In een blogposting legt Dropbox uit, dat gebruikers bij de volgende keer inloggen verplicht zijn om een nieuw wachtwoord in te stellen. Er is geen ontkomen aan. Dropbox doet het vanwege een grote hack in 2012, waarbij hackers een oude database met gebruikersgegevens van LinkedIn in handen kregen. Eerst werd gedacht dat daarbij 6,5 miljoen gegevens waren gelekt, maar later bleek dat het om 167 miljoen ging. Omdat veel mensen steeds hetzelfde wachtwoord gebruiken, konden kwaadwillenden ook inloggen bij andere diensten, zoals Twitter en Facebook.

Tweestapsverificatie voor Dropbox

Je wisselt waarschijnlijk niet dagelijks van apparaat, dus is het wel zo slim om bij het veranderen van je wachtwoord meteen tweestapsverificatie in te stellen. Dat werkt als volgt:

  1. Meld je aan op dropbox.com.
  2. Klik rechtsboven op je naam om het accountmenu te openen.
  3. Klik op Instellingen en ga naar het tabblad Beveiliging.
  4. Klik bij Tweestapsverificatie op Inschakelen.
  5. Klik op Eerste stappen. Je moet nu je wachtwoord opnieuw invoeren om tweestapsverificatie in te schakelen. Zodra je dat hebt gedaan, kun je aangeven of je je beveiligingscode per sms wilt ontvangen of dat je een mobiele app wilt gebruiken.

Eventueel kun je een reservetelefoonnummer toevoegen waarop je ook sms-berichten wilt ontvangen, bijvoorbeeld het telefoonnummer van je partner. Als je je telefoon verliest kun je alsnog een beveiligingscode ontvangen op het andere telefoonnummer. Ook kun je backupcodes opslaan voor noodgevallen. Maar… het is natuurlijk niet zo slim om die backupcodes op Dropbox op te slaan, want als je buitengesloten bent bij Dropbox, kun je ook niet meer bij die codes. Kies dus een andere opslagdienst om ze op te slaan, bijvoorbeeld Google Drive, Evernote of iCloud.

Met speciale apps kun je de inlogcodes voor Dropbox ontvangen. Je kunt ze ook ontvangen via SMS, maar dat is iets minder veilig omdat SMS-berichten gemakkelijker onderschept kunnen worden. Op de website van Dropbox vind je meer informatie over het instellen van tweestapsverificatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 oktober 2019 om 12:12
Onderwerp
Categorie
Diensten
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.