Bluetooth 4.1 kan veel betekenen voor iWatch

Het Bluetooth-team heeft vandaag Bluetooth 4.1 aangekondigd. Dit kan de nodige innovaties voor de iWatch betekenen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

bluetooth4De Bluetooth Special Interest Group heeft vandaag Bluetooth 4.1 aangekondigd. Deze nieuwe versie van het Bluetooth-protocol kan slimmer omgaan met apparaten die hun verbinding verliezen, waardoor de verbinding automatisch wordt gemaakt als je binnen bereik bent zonder teveel stroom te verbruiken. Er is een kans dat de iPhone binnenkort ook Bluetooth 4.1 zal gebruiken. Niet alleen was Apple in 2011 al voorloper op het gebied van Bluetooth door als eerste Bluetooth 4.0 te gebruiken in de iPhone 4S, maar Bluetooth 4.1 kan ook worden gebruikt met bestaande Bluetooth 4.0-ontvangers. Apple zou alleen maar een software-update uit hoeven te brengen. Zo’n update kan flink wat voordelen met zich meebrengen als Apple de iWatch op de markt brengt.

Een apparaat verbonden met Bluetooth 4.1 zal langer door je iPhone worden herinnerd als je buiten bereik raakt. Het nieuwe protocol zou slim genoeg zijn om te zien dat je de verbinding verliest omdat je bijvoorbeeld ergens naartoe loopt. Loop je weer richting het Bluetooth-accessoire, dan zal je iPhone als vanouds de verbinding herstellen. Volgens het Bluetooth-team verbruikt de ontvanger amper stroom als de verbinding is verloren, waardoor ook je iPhone minder snel leegraakt.

iWatch

iWatch s 2Met Bluetooth 4.1 is het ook mogelijk voor een Bluetooth-apparaat om als accessoire en hub tegelijkertijd te functioneren. Er worden dan twee verbindingen tegelijk gelegd. De makers gebruiken een smartwatch als voorbeeld. Een horloge kan als hub dienen voor andere Bluetooth-accessoires, zoals hardloopbanden of draadloze koptelefoons, waarvan de vergaarde informatie via het horloge met de iPhone wordt gedeeld. Een functionaliteit waar Apple zomaar eens gebruik van kan maken in de iWatch. Eén Bluetooth-luidspreker zou op deze manier ook met zowel andere Bluetooth-speakers als de iPhone kunnen verbinden, om zo over meerdere devices tegelijkertijd muziek af te spelen. Op je iPhone hoef je dan maar één apparaat te bedienen, dat de commando’s weer doorgeeft aan de rest.

Een accessoire dat Bluetooth 4.1 gebruikt kan ook informatie ophopen, zodat die in één keer kan worden gedeeld met de iPhone zodra de verbinding is hersteld. Ook dit kan van pas komen voor de iWatch: laat je de iPhone thuis liggen en ga je een stukje lopen, dan kan alle horloge-informatie op een later moment naar de iPhone worden verstuurd.

We zitten nog in de vroegste geruchtenfase als het gaat om de iWatch, maar totdat het horloge wordt aangekondigd zijn er ook genoeg smartwatches zoals de Pebble die via Bluetooth met de iPhone verbinden. Deze kunnen op vergelijkbare wijze Bluetooth 4.1 gebruiken.

Software-update

Bluetooth 4.1 vereist geen nieuwe Bluetooth-ontvanger, wat betekent dat Apple alleen maar een update beschikbaar hoeft te stellen om de draadloze verbeteringen werkend te krijgen. Niet alleen Apple moet dat doen: ook accessoiremakers die Bluetooth 4.1 willen ondersteunen moeten een update uitbrengen. Dat is vrij makkelijk voor makers van accessoires waarvan de firmware bijgewerkt kan worden, maar lastig bij bijvoorbeeld simpele speakers waarop deze functionaliteit ontbreekt. Daarnaast zal de update alleen voor Bluetooth 4.0-apparaten beschikbaar zijn: de iPhone 4 of eerder kunnen hier geen gebruik van maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:13
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen bluetooth, firmware, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.