Bill Stasior met Al Gore

Voormalig Siri-baas stapt over naar Microsoft AI-team

Bill Stasior heeft het gehad bij Apple: hij stapt na zeven jaar over naar Microsoft's AI-team. Er zijn aanwijzingen dat Stasior's vertrek niet helemaal vrijwillig was. Zo werd hij een paar maanden geleden plotseling aan de kant gezet als leider van het Siri-team.

Bill Stasior nu bij Microsoft AI

Bill Stasior vertrok eigenlijk al in mei bij Apple. Na een korte pauze heeft hij ene nieuwe baan gevonden: hij gaat werken bij Microsoft als corporate vice president (zie CV) en zal daarbij rapporteren aan CTO Kevin Scott. Stasior’s vertrek bij Apple riep nogal wat vraagtekens op, vooral over de vraagt waarom hij plaats moest ruimen voor John Giannandrea, een voormalig AI-expert van Google. Giannandrea werd vorig jaar binnengehaald bij Apple om het AI-team te gaan leiden. Het wekte de indruk dat Apple de boel anders wilde aanpakken. Siri loopt achter op de assistenten van Google en Amazon en is op minder apparaten beschikbaar vanwege de privacyregels die Apple hanteert en het feit dat Siri-ondersteuning niet zomaar kan worden ingebouwd in speakers van derden.


Giannandrea stak na zijn aanstelling meteen de handen uit de mouwen in het Siri-team en kreeg vervolgens promotie naar de rol van senior vice president. In die rol rapporteert hij rechtstreeks aan Tim Cook. Hij is verantwoordelijk voor alle AI-projecten en activiteiten op het gebied van machine learning bij Apple. Stasior moest het veld ruimen.

Stasior was meer dan zeven jaar leider van het Siri-team, dat nogal wat wijzigingen kende. Aanvankelijk was iOS-softwarebaas Scott Forstall verantwoordelijk voor Siri. Daarna kwam het team onder Eddy Cue te hangen om te eindigen bij de huidige softwarebaas Craig Federighi. Eerder gaf Stasior aan dat hij virtuele assistenten nogal dom vindt.

Siri loopt wat achter op AI, maar Stasior stapt nu over naar Microsoft, die met de Cortana-assistent ook niet bepaald toonaangevend is. Sterker nog, Cortana wordt op steeds meer producten verwijderd. Stasior gaat dan ook niet werken aan Cortana, maar wordt leider van een AI-team. Onduidelijk is wat hij daar gaat doen. Wat Cortana betreft wil Microsoft de assistent meer gaan inzetten voor zakelijke toepassingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 augustus 2019 om 8:19
Onderwerp
Categorie
Apple
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.