‘Apple wilde onderdelen van BlackBerry kopen’

Apple had interesse in de intellectuele eigendommen van BlackBerry en wilde ook messaging- en beheertechnologie van BlackBerry kopen. Maar het bedrijf weigerde.

blackberry-bordZowel Apple als Microsoft hebben interesse getoond in onderdelen van BlackBerry. Het bestuur van BlackBerry wees echter voorstellen af waardoor het bedrijf in stukken zou worden opgedeeld. Apple en Microsoft waren geïnteresseerd in het intellectuele eigendom (de patentenportefeuille) van BlackBerry, aldus Reuters. Mogelijk was Apple ook geïnteresseerd in de architectuur van de messagingdienst van BlackBerry, bepaalde zakelijke functies en software om (mobiele) apparatuur te beheren. Ook Lenovo, Cisco en Google toonden interesse in onderdelen van het bedrijf. Maar volgens het bestuur is een opsplitsing van het bedrijf niet in het belang van de belanghebbenden, zoals aandeelhouders, medewerkers, klanten en toeleveranciers.

Dit werd gezegd door bronnen van Reuters, in vertrouwelijke gesprekken. Eén van de bronnen vertelde dat het bestuur de kosten van een opsplitsing heeft overwogen, maar dat bleek niet interessant. BlackBerry zou daardoor een inkomstenbron (exploitatie van de patenten) kwijtraken. Interessant is trouwens dat BlackBerry samen met Apple en Microsoft in 2011 een samenwerkingsverband aanging om patenten van het Canadese telecombedrijf Nortel te kopen.

Afgelopen maandag kondigde BlackBerry aan dat het bedrijf niet meer te koop staat en dat ze een nieuwe CEO zouden aanstellen. Bovendien kreeg het bedrijf 1 miljard steun van investeerders om door te kunnen gaan. Maar de comeback zal moeizaam gaan. BlackBerry raakt snel door z’n cashvoorraad heen en de BlackBerry-toestellen zijn niet meer zo populair als vier jaar geleden. Ook zijn er geen opmerkelijke nieuwe producten om naar uit te kijken. BlackBerry 10 en de Z10 en Q10 zijn al op de markt, maar wat daarna komt is onduidelijk. Wel boekte BlackBerry recent wat successen met de BBM-app voor iPhone en Android. BlackBerry’s patentenportfolio zou zo’n 3 miljard dollar waard zijn en bevat vooral patenten die te maken hebben met mobiele communicatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 november 2013, 22:34
Categorie Apple
Onderwerpen apple, blackberry, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.