‘Apple wil iWatch opladen met inductie of zonne-energie’

We hadden al een sterk vermoeden dat Apple geen genoegen neemt met een iWatch die maar één dag meegaat. Die vermoedens worden nu bevestigd door een artikel in de New York Times. Apple zou bezig zijn met het testen van meerdere oplaadmethoden, zodat de iWatch niet alleen afhankelijk is van een batterijtje. De voorkeur gaat […]

iWatch concept 2We hadden al een sterk vermoeden dat Apple geen genoegen neemt met een iWatch die maar één dag meegaat. Die vermoedens worden nu bevestigd door een artikel in de New York Times. Apple zou bezig zijn met het testen van meerdere oplaadmethoden, zodat de iWatch niet alleen afhankelijk is van een batterijtje. De voorkeur gaat daarbij uit naar inductieladen, maar er wordt ook gekeken naar opladen door beweging (kinetische energie) of het omzetten van zonlicht naar energie (zonne-energie). Een bron van de NYT, die een briefing over de iWatch bijwoonde, vertelt dat Apple magnetische inductie aan het onderzoeken is. Een soortgelijke technologie wordt al gebruikt in bepaalde Nokia-telefoons.

Het opladen werkt eigenlijk hetzelfde als bij de draadloze oplaadsystemen die een paar jaar geleden populair waren. Tegenwoordig gebruiken veel oplossingen de Qi-standaard. In de praktijk komt de oplossing erop neer dat je je iWatch op een laadmatje legt, waarna deze vanzelf wordt opgeladen. Het aansluiten met een kabel is dan niet meer nodig.

Maar Apple-topman Phil Schiller heeft zich wel eens kritisch uitgelaten over draadloos opladen, vooral omdat het complexer is en alsnog een kabel vergt: “Als je een ander apparaat in de muur moet steken dan is dat, in de meeste gevallen complexer”, vertelde hij in 2012 bij de lancering van de iPhone 5. Inductieladen is voor Apple op zich niet nieuw. Ze hebben al nagedacht over meerdere varianten, waaronder inductieladen via iOS-oordopjes.

Opladen met zonne-energie nog ver weg

Maar Apple onderzoekt ook zonne-energie en bewegingsenergie voor het opladen van de iWatch, maar die laadmethoden zijn nog het minst uitgekristalliseerd. “Such experiments are years from becoming a reality”, schrijft NYT op basis van bronnen. De krant bevestigt ook eerdere berichten dat de iWatch een scherm van gebogen glas heeft:

The watch is expected to have a curved glass screen, and one idea is to add a solar-charging layer to that screen, which would give power to the device in daylight, they said.

Nog een ander interessant detail: Nest-oprichter Tony Fadell zou jarenlang bezig zijn geweest met het testen van zonne-energietoepassingen in de iPhone en iPod. Het bleek echter niet haalbaar omdat veel mensen hun iDevices soms voor langere tijd in hun broekzakken, tassen en andere donkere plekken opbergen.

Bewegingsenergie: sinds 2009

Het opladen met kinetische energie (beweging) is ook door Apple onderzocht, maar het lijkt erop dat die aanwijzingen vooral op patenten zijn gebaseerd. Apple diende in 2009 een patent in, waarin ze uitleggen hoe een bewegende arm tijden het lopen energie kan opwekken. Die energie kan vervolgens worden gebruikt door een elektronisch apparaat. Helemaal nieuw is dat natuurlijk niet: er zijn al horloges in de duurdere prijsklasse die er al jarenlang gebruik van maken.

Op zich is de M7 co-processor dan een interessante ontwikkeling: Apple weet dankzij deze processor hoeveel mensen bewegen (of beter gezegd: hoeveel hun iPhone beweegt). Op basis daarvan kan Apple goed inschatten of de opgewekte bewegingen voldoende zijn om een iPhone-batterij op te laden. Het opladen van een iWatch is eigenlijk eenvoudiger, want die zit constant dicht op je lichaam en beweegt mee, terwijl je een iPhone ook wel eens op je bureau laat liggen als je even naar de koffieautomaat loopt.

m7-processor

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2014, 9:09
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen inductie, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.