Tim Cook op bezoek bij Lucky Kat Studios.

Tim Cook: ‘Apple heeft 4 miljoen betatesters’

Zelf nieuwe iOS-versies testen, nog voordat ze officieel beschikbaar zijn: er zijn wereldwijd 4 miljoen mensen die dat doen. Dat verklapte Tim Cook tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers.

4 miljoen betatesters

Na afloop van de presentatie van de kwartaalcijfers krijgen Tim Cook en CFO Luca Maestri altijd nog een reeks vragen van analisten voorgeschoteld. Daaruit zijn soms interessante feitjes te halen, zoals het aantal mensen dat meedoet aan het betaprogramma. “In juni organiseerden we een extreem succesvolle ontwikkelaarsconferentie”, aldus Cook, “waar we een preview gaven van de grote verbeteringen die er dit najaar aan zitten te komen voor onze vier grote platformen: iOS, macOS, watchOS en tvOS. De reactie van ontwikkelaars en consumenten is erg positief geweest en we hebben meer dan vier miljoen gebruikers die deelnemen aan ons nieuwe OS-betaprogramma.”


Om de cijfers in perspectief te plaatsen: in februari 2018 had Apple 1,3 miljard actieve gebruikers op iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en Mac. Het zou dus gaan om rond de 0,3 procent van de actieve gebruikers.

Tim Cook op bezoek bij Lucky Kat Studios.
Tim Cook bij het Haagse bedrijf Lucky Kat Studios.

Apple maakte deze cijfers nog niet eerder bekend, dus het is moeilijk in te schatten in hoeverre het de afgelopen tijd gegroeid is. Het zou wel eens de grootste betatest ter wereld kunnen zijn, waarbij je experimentele software moet installeren. Google rolt ook wel eens nieuwe functies in beta uit naar miljoenen gebruikers, maar daarbij gaat het vaak om webfuncties waarbij je nauwelijks risico’s loopt. Voor de beta’s van Apple moet je iets meer moeite doen.

Als het om cijfers gaat, praat Apple liever over de App Store, om duidelijk te maken hoeveel geld er is uitgekeerd aan ontwikkelaars en hoezeer Apple heeft bijgedragen aan nieuwe banen.

Nieuwe functies proberen
Wat de verdeling van testers over de verschillende platformen betreft zal het grootste deel voor iOS kiezen. Daarin zitten traditioneel ook de meeste nieuwe functies. Of al die betatesters ook daadwerkelijk op jacht zijn naar bugs is nog maar de vraag. Het is jammer dat Cook geen uitsplitsing maakte naar ontwikkelaars die de beta’s gebruiken om apps te debuggen, en consumenten die vooral nieuwe functies willen proberen en bugs niet actief melden.

Zelf meedoen als publieke betatester? Dat kan als je je ervoor aanmeldt! De beta’s zijn inmiddels zodanig stabiel dat je het er wel op kunt wagen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2018, 7:57
Categorie iOS
Onderwerpen beta, publieke beta
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.