AirPods vergelijken: AirPods Max vs AirPods Pro vs AirPods 3 vs AirPods 2.

AirPods 3 vs AirPods Pro: welke past bij jou? Deze 6 verschillen helpen je met kiezen

Wat zijn de verschillen tussen de AirPods 3 en de AirPods Pro? Op het eerste gezicht lijken de twee erg op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. We geven je koopadvies en laten zien welke beter bij jou past.

AirPods 3 review Prijs (vanaf €149,-)

AirPods 3 vs AirPods Pro

De twee meest recente draadloze oordopjes van Apple zijn de nieuwste AirPods 3 uit 2021 en de AirPods Pro uit 2019. Het kan een lastige keuze zijn als je twijfelt tussen de AirPods 3 vs AirPods Pro. Hoewel de AirPods Pro al een wat ouder model is, hebben de oordopjes veel overeenkomsten met de gloednieuwe AirPods 3. Daarentegen zit er een groot verschil in de prijs. Welke functies krijg je bij de AirPods Pro voor die hogere prijs? En bieden de AirPods 3 nog wat extra’s wat de AirPods Pro niet hebben? We geven je de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Verschillen AirPods 3 vs AirPods Pro

De belangrijkste verschillen zitten hem in zes functies en onderwerpen: van het design en de pasvorm tot speciale audiofuncties en de batterijduur. Deze aspecten zullen voor jou de belangrijkste zijn om voor een bepaald type AirPods te kiezen, zeker als je twijfelt tussen de AirPods 3 en AirPods Pro.

#1 Design en pasvorm

De AirPods Pro zijn zogenaamde in-ear oordopjes. Ze worden geleverd met rubberen oordopjes in drie maten, waardoor ze dieper je oor in gaan dan andere AirPods. Je gehoorgang wordt daardoor ook meer afgesloten, wat de geluidskwaliteit ten goede komt. Maar belangrijker is dat ze anders in je oren zitten en minder snel uitvallen. Door de rubberen oordopjes op de AirPods Pro kun je de pasvorm meer op jouw oren afstemmen, terwijl de gewone AirPods 3 een meer universele vorm hebben. Let wel op dat de nieuwste AirPods 3 een iets andere vorm hebben dan de eerdere generaties AirPods. Als de gewone AirPods telkens uit je oren vallen, kan het zomaar zijn dat dat bij de AirPods 3 niet meer het geval is (of andersom). Maar er zijn ook gebruikers waarbij in-ear oordopjes juist niet lekker zitten. Wat je prettig vindt, is heel erg persoonlijk. We raden daarom aan om de oordopjes eerst te proberen.

AirPods 3 vs AirPods Pro.

#2 Ruisonderdrukking: AirPods Pro zonderen je af

Wat de AirPods Pro wel hebben, maar de AirPods 3 niet, is actieve ruisonderdrukking. De microfoons in elke AirPod Pro vangt omgevingsgeluid op en filtert dit eruit, zodat je tijdens het luisteren alleen maar de muziek hoort. Een typende collega op kantoor of pratende mensen in de trein zul je niet horen, zodat jij je volledig kunt focussen op de muziek. Ook het in-ear ontwerp draagt bij aan de ruisonderdrukking. Ook in het vliegtuig komt de ruisonderdrukking goed van pas. Bij de gewone AirPods 3 heb je dat dus niet. De ruisonderdrukking is zonder twijfel één van de belangrijkste redenen om toch voor de AirPods Pro te gaan.

AirPods Pro

#3 Transparantiemodus: toch je omgeving horen

De tegenhanger van de ruisonderdrukking is de transparantiemodus in de AirPods Pro. Dankzij deze modus hoor je juist meer van je omgeving, zodat je niet helemaal afgezonderd bent. De AirPods Pro pakt stemmen op, waardoor je ook met de AirPods Pro nog een gesprek kunt voeren (hoewel we dat er altijd wat asociaal uit vinden zien). Je kan eenvoudig wisselen tussen de ruisonderdrukking en transparantiemodus, door de sensor in het stokje ingedrukt te houden. De AirPods 3 hebben geen soortgelijke transparantiemodus, al word je door het ontwerp van dit model sowieso al minder buitengesloten van het omgevingsgeluid.

#4 Batterijduur: AirPods 3 scoren net wat beter

Met de AirPods 3 kun je na volledig opladen (met de ruimtelijke audio met hoofdtracking uitgeschakeld) tot 6 uur aan één stuk door luisteren. Bij de AirPods Pro is dat tot 5 uur als de ruisonderdrukking en transparantiemodus uit staan. Schakel je op beide de modellen de speciale audiofuncties in, dan kun je 5 uur en 4,5 uur luisteren met respectievelijk de AirPods 3 en AirPods Pro. Ook is de batterijduur tijdens het spreken wat langer, wat bijvoorbeeld handig is voor videobellen. Met de AirPods 3 kun je tot 4 uur praten en met de AirPods Pro tot 3,5 uur. Naast de langere batterijduur in de oordopjes zelf, gaat ook de oplaadcase zelf langer mee. Met bijladen kun je de AirPods 3 daardoor tot 30 uur gebruiken. Bij de AirPods Pro geeft Apple een schatting van “meer dan 24 uur”.

AirPods 3e generatie op MagSafe Charger

#5 Huiddetectie in de AirPods 3 voorkomt spontaan muziek afspelen

De nieuwe sensor voor huiddetectie is een klein, maar handig verschil in de AirPods 3. Deze sensor is verantwoordelijk voor de draagdetectie. Dat betekent dat de muziek stopt als je de AirPods 3 uit je oren haalt. Hoewel de AirPods Pro ook draagdetectie heeft, is er een belangrijk verschil in de sensoren. De AirPods 3 kunnen onderscheid maken tussen huid en andere oppervlakken. Dat betekent dus dat de AirPods 3 niet zomaar begint met afspelen als je ze bijvoorbeeld in je zak stopt. Bij de AirPods Pro kan dat nog wel eens gebeuren, omdat de oortjes dankzij de optische sensoren denken dat ze in je oren zitten.

#6 Gespreksversterking: ideaal voor slechthorenden

Alleen op de AirPods Pro vind je de nieuwe functie Gespreksversterking (Conversation Boost). De microfoons van de AirPods Pro herkennen waar stemmen vandaan komen en versterken het geluid in je oren. Dat kan in allerlei situaties van pas komen, zoals een druk restaurant of op een feestje. Als je gehoorproblemen hebt, kan deze toegankelijkheidsfunctie goed van pas komen. In de AirPods 3 vind je dit dus niet.

Bekijk ook

Gespreksversterking voor AirPods Pro: zo kun je gesprekken beter verstaan

Je kunt AirPods Pro gebruiken om iemand beter te verstaan. Het is een nieuwe functie genaamd 'Gespreksversterking'. In deze tip lees je hoe het werkt.

Overeenkomsten AirPods Pro vs AirPods 3

De twee soorten oordopjes hebben ook veel overeenkomsten. Qua design hebben ze allebei korte stokjes en zijn ze alleen in het wit verkrijgbaar. En over de stokjes gesproken: qua bediening gebruiken ze allebei een druksensor. Druk één keer om muziek te pauzeren, druk twee keer om naar het volgende nummer te gaan of druk drie keer om de vorige track opnieuw af te spelen. Er zit wel een klein verschil: in de AirPods 3 kun je de sensor ingedrukt houden om Siri te gebruiken, terwijl je bij de AirPods Pro dan wisselt tussen ruisonderdrukking en transparantiemodus (eventueel kun je dit wijzigen naar Siri, hetzij voor links of rechts). Siri is op beide oortjes ook handsfree te gebruiken met het Hé Siri-commando.

Andere overeenkomsten zijn de zweet- en waterbestendigheid (IPX4), verbinding via Bluetooth 5.0, de H1-chip en het automatisch wisselen tussen apparaten. Ook ondersteunen beide modellen afspelen in ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking, waardoor het geluid altijd van de goede kant af komt. Zelfs als je je hoofd draait. Tot slot gebruik je op beide modellen dezelfde zoekfuncties van iOS 15 dankzij de verbeterde Zoek mijn-app. Handig als je ze kwijtraakt.

Een andere overeenkomst om rekening mee te houden, is de manier van opladen. De AirPods 3 worden geleverd met een MagSafe-oplaadcase. Ook de nieuwste exemplaren van de AirPods Pro hebben een MagSafe-oplaadcase, maar let er wel op dat dat dus niet altijd geldt. Veel winkels zullen nog oudere voorraad hebben, waar nog een standaard oplaadcase bij zit. Check dit dus goed voordat je tot de aanschaf over gaat.

Specs AirPods 2021 vs AirPods Pro

In de tabel zie je alle verschillen, overeenkomsten en specificaties van de AirPods 3 en AirPods Pro nog overzichtelijk op een rijtje.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Conclusie AirPods 3 vs AirPods Pro

Welke van deze twee AirPods-modellen het beste bij jou past, is vooral afhankelijk van maar een paar factoren: het design en de pasvorm en de geluidskwaliteit. Vind jij in-ear oordopjes lekkerder zitten omdat alle andere oordopjes altijd uit je oren vallen of simpelweg niet lekker zitten, dan moet je zonder twijfel de AirPods Pro hebben. Dat geldt ook andersom: sommige gebruikers hebben een hekel aan in-ear oordopjes, waardoor de AirPods 3 juist de betere keuze zijn. Als geluidskwaliteit voor jou extra belangrijk is, of als je bijvoorbeeld ongestoord ergens wil kunnen werken, dan zijn de AirPods Pro met ruisonderdrukking waarschijnlijk de betere keuze. Je wordt dan helemaal ondergedompeld in de muziek of in de film, zonder dat je last hebt van omgevingsgeluid.

Daarentegen profiteer je bij de AirPods 3 van een langere batterijduur, waardoor ze weer wat meer geschikt zijn als je vaak langer onderweg bent of meer sport. Een ander voordeel is dat de AirPods 3 wat goedkoper zijn. In de adviesprijs is het prijsverschil €80,-, hoewel je de AirPods Pro vaak ook voor een veel lager bedrag online kan vinden. Dat maakt het prijsverschil dan meteen een stuk kleiner.

Ga de AirPods 3 kopen als...

  • ...de universele pasvorm voor jou prettiger zit dan in-ear oordopjes.
  • ...de meest uitgebreide AirPods voor de laagste prijs wil.
  • ...vaak langere periodes achter elkaar luistert. De langere batterijduur kan dan het verschil maken.

De AirPods 3 zijn vanaf nu te bestellen bij Apple voor een prijs van €199,-. Bekijk ook de AirPods bij andere winkels:
Amac | Coolblue | MediaMarkt | YourMacStore | Bol.com

Ga de AirPods Pro kopen als...

  • ...de universele pasvorm voor jou niet geschikt is en je liever in-ear oordopjes wil.
  • ...je ongestoord wil luisteren zonder last te hebben van omgevingsgeluid. De ruisonderdrukking komt dan goed van pas.
  • ...je slechthorend bent. De functie Gespreksversterking is voor jou gemaakt.

Bekijken → AirPods Pro: €279,- bij Apple

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.