TapTapSee iPhone-app herkent objecten voor blinden en slechtzienden

TapTapSee is een app voor blinden en slechtzienden. Met TapTapSee maak je een foto, die vervolgens wordt herkend.

taptapsee logoHeb je een blinde wel eens een iPhone zien gebruiken? Stevie Wonder is een fanatieke iPhone-gebruiker die gek is op de toegankelijkheidsfuncties zoals VoiceOver. Laatst zag ik een blinde man op een terras zitten, die de voorkeur gaf aan Siri. Je vraagt Siri om geselecteerde teksten voor te lezen, het weerbericht te vertellen of te vragen hoe de president van Egypte ook alweer heet. Maar toch zou het handig zijn om een hulpje te hebben, die daadwerkelijk dingen kan zien. Dat kan met TapTapSee, een onlangs bijgewerkte app die bijvoorbeeld de tekst van een blik soep kan lezen, zodat je weet of er kippensoep of tomatensoep in zit.


TapTapSee is een app die blinden en slechtzienden helpt om objecten uit het dagelijks leven te herkennen. Je maakt een foto van een object, wacht even en de app zegt wat er te zien is. Zo kan TapTapSee je vertellen of je een blikje cola of sinas in de koelkast hebt staan of zeggen wat er op een boekomslag te lezen is.

campina yoghurt taptapseeOm de app te kunnen gebruiken moet je de VoiceOver-functie op de iPhone inschakelen, maar die had je als slechtziende waarschijnlijk toch al aan staan. Via een eenvoudige interface maak je een foto. Door midden op het scherm te tikken maak je een foto. De Repeat-knop geeft je de mogelijkheid om een object nogmaals te herkennen en via de Library kun je een eerder gemaakte foto inladen. We namen de proef op de som met een paar eurobiljetten, want volgens de ontwikkelaar kan TapTapSee vooral Amerikaanse biljetten herkennen. Het bleek mee te vallen: ook biljetten van 10 en 20 euro herkent de app moeiteloos.

Na het maken van de foto wordt deze geüpload, dus je moet wel een behoorlijke databundel hebben (of vaak binnen op een Wi-Fi-netwerk zitten). Het duurt een minuut of vijf om een foto te laten herkennen. Een biepje maakt duidelijk dat de foto is gemaakt en omdat VoiceOver aan staat krijg je natuurlijk ook directe feedback. Het pak yoghurt op de foto hiernaast werd correct herkend als ‘campina yoghurt doos’, al zou het handig zijn als de app ook nog meteen de uiterste houdbaarheidsdatum zou kunnen lezen (helaas is dat vaak wat onleesbaar op verpakkingen gedrukt). Een kuipje Blue Band herkende de app als ‘blauwe band container’, dus je hebt soms wel wat fantasie nodig bij het interpreteren van de resultaten.

Onderstaand Zone of the Enders-figuurtje werd wat minder goed herkend, maar de suggestie ‘gundam action figure’ komt in ieder geval in de richting.

taptapsee figuurtje

Je kunt TapTapSee voor nog veel meer toepassingen gebruiken, zoals het herkennen van kleuren en patronen op kleding. Het voorkomt dat je je geruite overhemd combineert met een gestreepte broek. Een eerdere app die ook kleuren kan herkennen maar iets meer gericht is op kleurenblinde gebruikers is ColorSay.

Het lukte om TapTapSee gratis te gebruiken, maar na 20 foto’s moet je een in-app aankoop doen. Dit is omdat TapTapSee de technologie voor beeldherkenning extern moet inkopen en daarvoor geld moet afdragen. Een pakket met 100 foto’s kost €6,99 en voor een maand onbeperkt foto’s schieten ben je €8,99 kwijt.

Alternatieve apps zijn VizWiz (schakelt ziende personen in om plaatjes te onderscheiden), WhatzIt (een viseel zoektool om objecten te herkennen, niet speciaal gericht op slechtzienden).

Downloaden: TapTapSee (gratis, eerste 20 foto’s gratis, iPhone, iOS 6.0+)

iPhone-ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2013, 18:15
Categorie Lifestyle
Onderwerp tap tap
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.