Taptalk iconen

Taptalk: vliegensvlugge foto-app concurreert met Snapchat

De foto-app Taptalk biedt een veel sneller alternatief op Snapchat, waarin je met een enkele tap al een foto kunt delen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Taptalk iconenDe foto-app Taptalk doet een beetje denken aan Snapchat: je stuurt foto’s naar vrienden toegevoegd in de app, die weer verdwijnen nadat ze eenmaal zijn bekeken. Niks wordt opgeslagen, tenzij de ontvanger probeert een screenshot te maken. Waar Snapchat’s interface lijkt op berichten-apps zoals WhatsApp, pakt Taptalk het anders aan. Je hoeft namelijk alleen maar op de profielfoto van een vriend te tappen om een foto te versturen. De app voelt hierdoor razendsnel aan. Bovendien zie je in één oogopslag ook op welke locatie de foto is gemaakt.

De interface van Taptalk bestaat uit twee hoofdelementen: de camerapreview bovenaan en de profielfoto’s van je vrienden daaronder. Tap je op de afbeelding van een vriend, dan wordt er gelijk een foto gemaakt en verstuurd naar de betreffende persoon. Dit is vele malen sneller dan Snapchat, waar je naar een vriend moet navigeren of de ontvanger achteraf kiest. Houd de profielfoto ingedrukt en er wordt een video geschoten.

Het is deze snelheid die Taptalk juist zo leuk maakt. Je kunt een moment delen met een enkele tap in de app, of met meerdere personen met een paar snelle taps op het scherm. Er zijn weinig apps die je op zo’n simpele wijze laten communiceren. Dat is in het begin overigens wel wat onwennig: wij hebben meermaals per ongeluk een foto van de grond verstuurd, omdat we waren vergeten hoe snel Taptalk een foto verstuurt.

Taptalk menuTaptalk screenshot

Ruwe diamant

Taptalk is snel, maar lang niet altijd even handig. Zo kun je bijvoorbeeld boven- of onderop de camerapreview tappen om te wisselen tussen camera’s en tekst toe te voegen, maar dit wordt niet duidelijk uitgelegd. De eerste keer waren we daarom even op zoek naar een knop waarmee we konden wisselen naar de frontcamera.

Je hebt niks aan Taptalk totdat vrienden de app hebben geïnstalleerd, maar het is niet mogelijk om anderen te vinden via je adresboek, Facebook of Twitter. Je hebt de gebruikersnaam van een vriend nodig voor je hem op Taptalk kunt toevoegen. Een beetje old school, maar daarna begint het balletje al snel te rollen: na ieder vriendschapsverzoek kun je namelijk nieuwe vrienden aan elkaar aanraden. Heb je veel gedeelde vrienden op Taptalk, dan duurt het niet lang tot iedereen elkaar heeft gevonden.

Hoewel Taptalk snel is, kan er niet heel veel goeds worden gezegd over de fotokwaliteit van de app. Op zich geen probleem omdat het vooral snel gaat om snelle kiekjes, maar in donkere ruimtes wordt het wel erg vervelend. De app maakt foto’s vanuit de videofunctie van de iPhone, zodat er snel gewisseld kan worden tussen de twee mogelijkheden. De videomodus van de iPhone kan alleen veel slechter omgaan met barre lichtomstandigheden, met donkere en korrelige foto’s als gevolg. Dat zorgt al snel voor problemen als je laat op de avond nog in een bar foto’s wil versturen. De frontcamera ging bij ons beter om met lichtomstandigheden, maar heeft uiteraard een lagere kwaliteit.

Privégegevens

Taptalk vereist tijdens je registratie verrassend weinig persoonsgegevens. De app vraagt om een gebruikersnaam en e-mailadres, maar hoeft verder niks van je te weten. Dat is volgens de makers bewust: in de privacy policy van Taptalk zeggen ze niet te houden van apps die onnodige informatie verzamelen. Verder wordt er op genoeg andere manieren rekening gehouden met privacy van gebruikers, aldus TapTalk-ontwikkelaar Onno Faber:

Privacy staat bij ons altijd hoog op de agenda, we proberen de gebruikers (en dus ook onszelf) zoveel mogelijk te beschermen. Wij willen dat mensen zich vrij voelen met Taptalk te communiceren, zonder sporen achter te laten. Wij gebruiken bijvoorbeeld geen Facebook login, maar je moet elkaar toevoegen met je username.

Wij verwijderen de fotos en videos direct als ze gezien zijn van onze servers. Overigens is het voor een ander altijd mogelijk een plaatje op te slaan via een screenshot, of door bijvoorbeeld een foto of video te maken van het scherm met een andere telefoon. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met een traditioneel telefoongesprek.

Facebook Slingshot

Facebook’s vermeende Snapchat-concurrent Slingshot lijkt verdacht veel op Taptalk. In de laatste geruchten over Facebook’s nieuwe foto-app wordt exact de interface van Taptalk beschreven. We zagen Facebook eerder al een gooi doen naar een tijdelijke foto-app: het inmiddels verwijderde Facebook Poke deed ongeveer hetzelfde.

Downloaden: Taptalk (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2014, 23:00
Categorie Fotografie en video
Onderwerp snapchat

Snapchat

Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deel. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, Alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.

Snapchat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.