Modern Combat 5 icon

Game van de Week: Modern Combat 5

Modern Combat 5 is een verzameling van toffe elementen van andere moderne shooters, die er ook fenomenaal uitziet. Onze Game van de Week.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

We hebben heel erg lang op Modern Combat 5: Blackout moeten wachten, maar ons geduld werd dubbel en dwars beloond. Dit is een oorlogsshooter van jewelste, zonder ook maar een enkele in-app aankoop. Een perfect voorbeeld van een hardcore game op iOS. Zonder twijfel onze Game van de Week, ook al zijn er een paar kritiekpuntjes.

Modern Combat 5 screenshot

Ontwikkelaar Gameloft heeft nogal een reputatie. Al sinds de vroege dagen maakt de studio spellen voor traditionele gamers, die ook verdacht veel lijken op bepaalde genreklassiekers. Dungeon Hunter is Diablo, Gangstar is Grand Theft Auto, Eternal Legacy is Final Fantasy, enzovoort. In de vroege dagen van de App Store werd daar niet heel moeilijk over gedaan: ontwikkelaars waren de potentie van de iPhone nog aan het aftasten, dus experimenteren met twijfelachtige homages was niet uit den boze. Inmiddels is de App Store echter een stuk volwassener en zijn veel van de inspiratiebronnen van Gameloft’s spellen zelfs in de App Store te vinden.

Desondanks weet één serie continu te overleven. Gameloft speelde ooit leentjebuur bij Call of Duty om Modern Combat te ontwikkelen, maar de gamereeks is inmiddels veel meer dan dat geworden. Gameloft combineert in iedere Modern Combat de beste elementen van hedendaagse schietspellen, met een indrukwekkend geheel als gevolg. Zo ook met Modern Combat 5. Dit spel heeft nog steeds de sensationele verhaallijn die we in eerdere spellen zagen, maar deze vindt voortaan plaats in grote, gebieden met daarin ook Spec Ops-missies. Met andere woorden: je doet van alles op één plek, waarna je pas naar een volgend gebied wordt gevlogen voor nieuwe levels. Dit geeft een gevoel van consistentie waardoor alles een stuk minder gehaast lijkt.

Levellen in singleplayer

In Modern Combat 5 probeert Gameloft de grenzen tussen multiplayer en singleplayer te vervagen. Beide zijn nog steeds op zichzelf staande ervaringen. in singleplayer speel je in je uppie en moet je een verhaal afronden, terwijl je het in multiplayer opneemt tegen andere spelers. Maar: voortgang in beide spelmodi levert ervaringspunten. Ervaringspunten waarmee je in level groeit, ongeacht in welke modus je zit. Ben je een hoog level in de singleplayer? Dan ontsleutel je bonussen die je ook in multiplayer kunt inzetten. Met deze cohesie doet Modern Combat 5 zelfs een beetje denken aan het aankomende Destiny voor spelcomputers, al houden de gelijkenissen daar ook gelijk op.

Dit gedeelde level brengt wel een nadeel met zich mee. Omdat je online mogelijkheden gekoppeld zijn aan wat je in éénspelerlevels doet, moet de game namelijk altijd met het internet verbonden zijn. Op deze manier voorkomt Gameloft dat je gaat cheaten, maar het is een nogal drastische maatregel. Heb je een iPad met enkel Wi-Fi? Dan kun je Modern Combat 5 niet spelen zonder een hotspot in de buurt.

Besturing

De besturing van Modern Combat 5 zal fans van de serie bekend aanvoelen. Je bent wederom aangewezen op een verzameling virtuele knoppen en sticks, waarmee je het spel bedient als een shooter op spelcomputers. Ondersteuning voor iOS-gamecontrollers is helaas niet aanwezig. Op zich vreemd, want bij Asphalt 8 bleek Gameloft niet vies te zijn van de controllerondersteuning.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2014, 22:43
Categorie Games
Onderwerpen gameloft, gvdw, modern combat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.