Dispatch: mail-app voor slimme acties en antwoorden op iPhone

Dispatch is een nieuwe, prachtige mailapp voor iPhone met erg handige acties en snippets. Maar ontwikkelaar Clean Shaven Apps is eigenwijs.

Dispatch iPhoneHee, alweer een nieuwe mail-app voor de iPhone die ervoor wil zorgen dat je actie onderneemt met je mail. Dat was de insteek al van Taskbox, Seed Mail, LightMail en was precies de bedoeling die Mailbox groot maakte en later nog zorgde voor de release van Triage. Dispatch voegt zich in die rij. ‘Action-based e-mail’ luidt de slogan van de applicatie, en dat is meteen een excuus voor allerlei functies die in ieder geval nièt in de toepassing zitten, lijkt het. Het wil niet zeggen dat Dispatch niks in zijn mars heeft.

Wat er ontbreekt

Laten we de ontbrekende functies even opsommen. In Dispatch ga je vergeefs op zoek naar pushberichten voor nieuwe binnenkomende e-mails. Je hebt geen zoekoptie om door je mails te graven. En echt waar: ook de ingestelde mappenstructuur van je mailaccount gaat compleet voorbij aan de app. Allemaal functies die de app in ieder geval nu nog niet biedt. Het werpt zich eigenlijk net als Triage meer op als een mail-app voor erbij. Het écht behandelen van een e-mail doe je in een andere applicatie: hier bepaal je slechts zo snel mogelijk welke mail meteen weg kan en kan je snelle handelingen ondernemen bij bepaalde mails die je niet in andere applicaties kan uitvoeren.

Dispatch inbox met swipe Dispatch mailtje met foto's

Design

Die handelingen spelen de hoofdrol in Dispatch, maar ze zijn niet het eerste in het oog springende element van de app. Dat is het ontwerp ervan. De applicatie sluit volledig aan op de ideeën dat een ‘platte’ zwart-wit kleurstelling iOS 7 gaat overheersen en verwelkomt je in een helder wit met donkergrijs-scherm, zonder meteen designloos te zijn. Trek de eerste uitlegpagina naar links en je ziet de meest gedetailleerde papiervouw-animatie tot nu toe in een app. Ook bij het gebruiken ziet de app er prachtig uit. Hij is helder, heeft een ongelooflijk rustig ontwerp en als je een mailtje naar beneden trekt, zie je met een opnieuw sjieke vouwanimatie details over de geadresseerden.

Acties

De hoofdrol in Dispatch wordt vertolkt door twee elementen: acties en snippets. Eerst de acties. Die maken de applicatie meteen vernuftig. Als er een link staat in een mailtje dat je hebt gekregen, kan je die meteen kopiëren of doorsturen naar Instapaper of Evernote. Een adres in een mail? Open hem meteen in Apple Maps of Google Maps. En staat er een datum in een mail, dan kan je die meteen als afspraak in je agenda zetten of overhevelen naar een herinneringen-app op de iPhone, zoals bijvoorbeeld Due. In totaal ‘praat’ Dispatch met 14 apps. Nog geen spetterend aantal, maar het begin is er en het gaat bovendien om breed ingeburgerde apps. De snelheid waarmee het menu met andere apps opkomt lijkt trouwens wel sneller dan het geval bij andere apps – en ook ziet het menu er weer wat kaler uit dan bij andere iOS-apps. Zo zou het flat-design van iOS 7 er echt uit kunnen zien.

Dispatch actie in mail Dispatch hoofdmenu

Vegen als in Mailbox

In de inbox – het enige te benaderen overzicht in Dispatch – lijkt Dispatch qua bediening bizar veel op Mailbox. Je veegt een mailtje subtiel naar links voor een aantal opties, maar kan ook meteen verder naar links vegen om hem direct te verwijderen. Foutje gemaakt? Een Undo-knop nestelt zich vier seconden lang in de bovenbalk en draait de laatste stap terug. Beter dan de schudbeweging in Mailbox. Verder schreeuwt de app wel Mailbox: Onderin beeld wissel je tussen je complete inbox, ongelezen mails en gesterde mails. Met een knop linksboven of een veeg ga je naar een zwart overzichtsmenu. Verder bedien je de app met veegbewegingen waar je ze verwacht.

Snippets

In het linkermenu vind je de instellingen en de snippets. In de eerste kan je behalve je handtekening onder een mail ook al je standaardbegroeting in een mail (inclusief automatisch de naam van de geadresseerde!) zetten, en daarbij hint de applicatie al naar de andere troef: snippets. In verschillende, zelf aan te maken categorieën kan je voorbeeldteksten maken die je vaak nodig hebt bij het mailen. Stel, je hebt de neiging elke mail te openen met “Dank voor je mail, ik kijk er zo snel mogelijk naar met de grootst mogelijke zorg.”. Dan voer je die tekst in als snippet. Bij het schrijven van een mail druk je vervolgens op de snippet-knop net boven het toetsenbord, zoek je bijvoorbeeld op ‘dank’ of ‘zorg’ en wordt je snippet zichtbaar in een lijstje. Je tikt hem aan en hop: de zin staat in je mail. Zes drukken in plaats van een hele zin typen: dat is gewoonweg efficiënt. De soepelheid waarmee het gaat, zal Dispatch voor veel (zakelijke) mailers een fijne app maken.

Pro-tip: je kan de snippets als groep exporteren naar TextExpander.

Dispatch snippet schrijven Dispatch mail schrijven met snippet

Maar…

De acties en de snippets zijn grote unique selling points van Dispatch. Ze zijn allebei ontzettend slim en nog niet eerder zo uitgevoerd in andere mailapps. Daarnaast ziet de applicatie er voortreffelijk rustig en modern uit, zonder een moment saai te ogen. Nee, dat de app waarschijnlijk niet had bestaan zonder Mailbox, kan je ook niet als minpunt aanrekenen. Maar dat wil niet zeggen dat Dispatch zomaar even je andere mailapps doet vergeten op de iPhone.

Ontwikkelaar Clean Shaven Apps is ronduit eigenwijs en stelt in de App Store-omschrijving al dat er géén plannen zijn voor pushberichten of ondersteuning van POP-accounts naast de huidige Gmail- en IMAP-support. Van mappen uit je mailaccount is geen sprake, je kan geen foto bij een mail versturen en je mailarchief doorzoeken is ook geen optie. Zo is de lijst met missende elementen voorlopig gewoon veel te groot. Dispatch is een prachtige mailapp die het voorlopig vertikt andere apps het leven zuur te maken.

Downloaden: Dispatch: Action-Based Email (€2,69, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2013, 20:15
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, mailbox

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.