Lisa Brennan-Jobs via BHW

Steve Jobs’ dochter schrijft boek over de stormachtige relatie met haar vader

Lisa Brennan-Jobs is bezig een boek te schrijven over het leven van haar vader, Steve Jobs. In 'Small Fry' is te lezen hoe de dochter van de overleden Apple-oprichter opgroeide en hoe ze de relatie met haar vader heeft ervaren. Het boek staat gepland voor september 2018, dus net te laat als leesvoer voor de zomervakantie.

Small Fry

Small Fry wordt volgens de uitgeverij een ‘schrijnend verhaal’ over het opgroeien tussen twee huishoudens die beide bepaald niet perfect waren. Lisa is de dochter van kunstenares Chrisann Brennan en Steve Jobs en is tevens de persoon waar de Apple Lisa-computer naar is vernoemd. Ze groeide op in twee heel verschillende huishoudens in Silicon Valley, een regio waar de veranderingen ook destijds erg snel gingen. Voor de jonge Lisa was Steve Jobs een mythische figuur die vrijwel nooit aanwezig was. Naarmate ze ouder werd bleek Jobs meer interesse in zijn dochter te tonen en kwam ze terecht in een wereld vol luxe huizen, dure vakanties en privéscholen.

Jobs komt in het boek naar voren als een koude, kritische en onvoorspelbare persoon. Maar omdat de relatie met haar moeder ook niet soepel verliep besloot Lisa om bij haar vader in te trekken, in de hoop dat hij een echte ouder voor haar zou zijn, op de manier zoals ze zich dat voorstelde. Of dat lukte kun je lezen in het boek, dat op 4 september uit komt.

Lisa Brennan Jobs (CC Wikimedia)We weten eigenlijk weinig over Lisa, omdat ze nauwelijks in de publiciteit komt. In 2011 gaf ze nog wel een interview, waarin ze haar vader “een rots” en “de lijm van de familie” noemde.

Hoewel hij niet op dagelijkse basis in haar leven aanwezig was, had hij toch een diepgaande invloed op het gezin. Jobs bleek een soort stille kracht op de achtergrond, die de familie bijeen hield. Jobs gaf zijn kinderen een arbeidsethos mee om zelf keuzes te maken in het leven. Met zijn tweede vrouw Laurene Powell Jobs kreeg Jobs drie kinderen: Eve, Erin en Reed.

Wil je meer weten over de relatie tussen vader en dochter, dan kun je ook kijken naar ‘Steve Jobs’, de biografische film van Aaron Sorkin, die eerder verscheen. Deze film beslaat 14 jaar en gaat over drie grote productlanceringen, waarbij ook de relatie tussen Jobs en zijn dochter Lisa aan de orde komt, in verschillende tijdsperiodes.

Foto Lisa Brennan-Jobs (CC, Wikimedia)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2018, 18:44
Categorie Achtergrond
Onderwerpen biografie, boek, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.