Waarom slechteriken in films en series geen iPhone hebben

Ben je een spannende film aan het kijken waarin de verhaallijn nog alle kanten op kan gaan? Let dan goed op wat voor telefoon de hoofdpersonages gebruiken. Slechteriken mogen van Apple namelijk geen iPhone hebben.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

In films gebruiken regisseurs allerlei rekwisieten. Denk aan een auto in een spannende actiefilm of een zonnebril in een zomerse scène. Het soort rekwisiet laat ook zien wat voor persoon een film- of seriepersonage is. Zo rijden slechteriken meestal in grote auto’s, maar je zal de bad guy nooit met een iPhone in zijn handen zien. Dat verklapt de regisseur Rian Johnson, bekend van de film Knives Out. Hoe zit dit precies?

‘Apple verbiedt slechteriken met iPhones in films en series’

Film- en seriemakers mogen van Apple iPhones gebruiken in films en series, maar stelt wel enkele strikte richtlijnen. Dat heeft te maken met copyrights, waarin Apple aangeeft dat een Apple-product ‘alleen getoond mag worden op een positieve manier of in een context ten gunste van het Apple-product en Apple in het algemeen’.

Ter promotie van de film Knives Out verklapt de regisseur Rian Johnson hoe het nu zit met het gebruik van iPhones in films en series. Hij laat weten dat Apple het niet toestaat om een slechterik op beeld een iPhone te laten gebruiken. Zijn openbaring heeft consequenties voor veel filmmakers en films met plottwist, zo beseft de regisseur zich al snel.

Films die het tot het laatste moment spannend houden wie nu de slechterik en wie de held is, verklappen de clou eigenlijk al door het type telefoon dat ze gebruiken. Wil je al vroeg in de film weten wie er de kwaadaardige is in de film, let dan goed op wie er wel of geen iPhone gebruikt.

Vergelijkbare situaties
Het is zeker niet de eerste keer dat er een soortgelijk verhaal opduikt. Al ver voor het iPhone-tijdperk viel op dat helden in films altijd Macs gebruiken, terwijl slechteriken het moeten doen met een Windows-pc. Uit een analyse van de televisieserie 24 blijkt dit inderdaad te kloppen.

Als je kijkt naar Apple’s eigen aanbod op Apple TV+, zien we iets soortgelijks. Zo zien we de belangrijkste hoofdpersonen duidelijk in beeld met iPhones, iPads en Macs, maar zie je andere slechteriken nooit opzichtig in beeld bellen met een iPhone. Is jou zelf in een film of serie ook zoiets opgevallen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Reacties: 8 reacties

  1. Dat klopt niet helemaal met The Morning Show volgens mij. Daar heeft Mitch Kessler ook een IPhone.

  2. De stelling “wil je in het begin van de film weten wie de goederik of slechterik is weten, kijk dan wie wel/geen iPhone hebben” klopt natuurlijk niet.

    Je weet alleen dat mensen die een iPhone hebben géén slechterik zijn. Dat maakt niet dat alle mensen die géén iPhone hebben, slechterik zijn.

    Verder leuke info!

  3. Je moet maar overal iets van willen vinden.

    Wat ik nooit snap is dat wanneer ik telefoon gebruik zie in een film dat ze er altijd zelf geluiden onder plakken die niet kloppen.
    Opnemen met het click geluid wanneer je een iPhone vroeger slide to unlockte
    Of schermen kloppen niet, ze bellen met het scherm aan tegen hun oor.

    irritant grrrrr

  4. Ludo heeft ook een iphone 😮 stoute endemolshine

  5. @Leon Droogendijk: en “Truth be told” zonder spoilers- heeft ook iedere verdachte een iPhone. Dit klopt dus niet helemaal.

  6. Net als in het echte leven🤓

  7. Heel irritant bij Apple TV+ om zoveel Apple producten opzichtig in beeld te zien. Ben altijd gelijk afgeleid: dag immersie… #firstworldproblems

  8. In een jeugd lachserie op Nickelodeon zie je steevast laptops met een peer-teken er op. Een onmiskenbare link naar Apple. Het is me onbekend waarom hier voor gekozen is.