Sal Soghoian

AppleScript-veteraan Sal Soghoian vertrokken bij Apple

AppleScript- en Automator-veteraan Sal Soghoian is na 20 jaar onvrijwillig vertrokken bij Apple. Soghoian's baan is komen te vervallen en dat markeert waarschijnlijk opnieuw een omslag in de cultuur van Apple.

Apple verandert en misschien laat het vertrek van oudgediende Sal Soghoian daarbij goed zien welke kant het op gaat. Soghoian leidde jarenlang de ontwikkeling van AppleScript en Automator, maar zijn functie is komen te vervallen. Apple geeft als verklaring dat er ‘zakelijke redenen’ waren om Soghoian aan de kant te zetten. Maar op veel meer vlakken is te zien waar het naartoe gaat met Apple: ze willen niet meer dat gebruikers zelf gaan knutselen.

Sal Soghoian

Sal Soghoian weet alles van Mac-automatisering

Dat Apple zich gaandeweg op een ander publiek richt, blijkt uit het feit dat de nieuwe MacBooks niet meer zo makkelijk te upgraden en te repareren zijn. Apple houdt ook minder rekening met de echte pro-gebruikers die behoefte hebben aan veel aansluitingen en meer RAM. De Mac Pro heeft sinds 2013 geen update meer gekregen en er lijkt ook geen nieuw model aan te komen.

Dat dezelfde cultuuromslag ook bij het softwareteam te vinden is, blijkt uit het vervallen van de functie van Sal Soghoian. De man was twintig jaar lang hoofd van de automatiseringstools voor eindgebruikers, zoals AppleScript en Automator, en groeide in de Mac-gemeenschap uit tot een graag geziene Apple-evangelist. Soghoian heeft Apple vorige maand verlaten, maar het is nog onduidelijk of de rest van het team ook is vertrokken. Soghoian houdt zijn kaken op elkaar over de exacte gang van zaken, maar zegt wel dat mensen die bezorgd zijn over de automatiseringsfuncties in macOS zich het beste tot Apple kunnen wenden.

Voor het geval je bezorgd bent geeft Soghoian een mooie opsomming van de technologieën en producten waarmee zijn werk raakvlakken had:

The macOS user automation technologies include: UNIX CLI (shell, python, ruby, perl), System Services, Apple Events (JavaScript, AppleScript, AppleScriptObj-C, Scripting Bridge), Automator, Apple Configurator (AppleScript, Automator), and Application scripting support in Photos, iWork, Finder, Mail, and other Apple applications…

Over zijn vertrek zegt de man:

Q. I hear you no longer work for Apple; is that true?

A. Correct. I joined Apple in January of 1997, almost twenty years ago, because of my profound belief that “the power of the computer should reside in the hands of the one using it.” That credo remains my truth to this day. Recently, I was informed that my position as Product Manager of Automation Technologies was eliminated for business reasons. Consequently, I am no longer employed by Apple Inc. But, I still believe my credo to be as true today as ever. […]

In 2016 presenteerde Soghoian nog wel een sessie op de WWDC. Die ging over de native spraaktechnologie-functies van macOS voor het dicteren van teksten in combinatie met de ingebouwde automatiseringsfuncties.

Onzekere toekomst
Het lijkt erop dat de toekomst van automatiseringsfuncties in macOS onzeker is. Waarschijnlijk is Apple de ondersteuning aan het afbouwen, terwijl ze ondertussen meer nadruk leggen op de behoeften van consumenten. John Gruber merkt op dat Soghoian binnen het bedrijf bekend stond als een ‘rebel’, maar wel eentje die ook erg warm en vriendelijk was. Misschien past dat rebelse niet meer bij Apple als bedrijf anno 2016.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2016, 14:52
Categorie Apple
Onderwerpen automatisering, personeel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.