Rechtszaak: ‘Apple probeert de notch te verbergen’

Als je een iPhone XS wil kopen, dan kun je alle stappen in het aankoopproces doorlopen zonder ooit een afbeelding van de 'notch' te zien, de inkeping bovenin het scherm. Twee Amerikanen willen daar verandering in brengen.

Het duo heeft een rechtszaak aangespannen omdat ze vinden dat Apple klanten misleidt. Foto’s op de website laten namelijk vaak geen notch zien, waardoor de indruk ontstaat dat de hele voorkant van de iPhone bestaat uit scherm. Apple heeft een strategische wallpaper voor het toestel gekozen, die de aandacht afleidt van de inkeping. Verder vindt de vrouw dat Apple de schermgrootte en resolutie groter voordoet dan de werkelijkheid, door de gebogen hoeken. Je krijgt daardoor minder schermoppervlak dan je op basis van de productfoto’s zou denken.

‘Apple verbergt de notch’

De insteek van de rechtszaak is dat Apple de productafbeeldingen eerlijker maakt. Ook zou iedereen die een iPhone X of een van de nieuwere toestellen heeft gekocht, een vergoeding moeten krijgen. Het gaat hier om een class action lawsuit, dus kleine kans dat je hier als Nederlander of Belg iets aan hebt. Maar het is wel interessant om te bekijken wat nu eigenlijk het probleem is.

iPhone XS ronde hoeken

Volgens de klagers gebruikt Apple afbeeldingen, die maskeren dat er pixels ontbreken op het scherm. Vanwege de afgeronde hoeken zou je bij de iPhone X daarom maar een scherm van 5,6865 inch hebben, terwijl Apple 5,8 inch belooft. De werkelijke resolutie is daarom zo’n 10% lager dan wat Apple zegt. Ook over de schermresolutie van 2436 × 1125 pixels hebben de klagers iets op te merken. Daarbij zouden namelijk ‘valse’ schermpixels worden meegeteld. Als je naar de afbeeldingen op de website van Apple kijkt, dan valt inderdaad op dat bij de iPhone X en iPhone XS wordt geprobeerd om de notch niet te veel te laten opvallen. Maar tegelijk zijn er genoeg afbeeldingen op de website te vinden, waarop de notch gewoon te zien is.

iPhone XS Max hand

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.