Liam, robot voor recycling van iPhones

‘Opvolger recyclerobot Liam geschikt voor alle Apple-apparaten’

Kan je straks met je verouderde iPhone naar de Apple Store om de batterij automatisch te laten vervangen? Apple werkt aan een opvolger van recyclerobot Liam die dit geheel automatisch doet. Het nieuwe apparaat moet ook geschikt worden voor andere Apple-apparaten.

Apple werkt al aan een opvolger van Liam, de speciale robot die iPhones uit elkaar haalt zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden. Deze nieuwe robot moet niet alleen iPhones maar ook andere Apple-apparaten uit elkaar kunnen halen, blijkt uit een bijgewerkte patentaanvraag. Apple overweegt zelfs een soort automaat voor Apple Stores die kan bepalen of een apparaat nog gerepareerd kan worden.

Recyclerobot voor alle Apple-producten

Liam, robot voor recycling van iPhonesIn april dit jaar beloofde Apple over te gaan stappen naar 100% gerecyclede materialen, door onderdelen uit oude producten te hergebruiken. Een ambitieuze doelstelling die niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Een nieuwe variant van Liam, die ook andere Apple-producten uit elkaar kan halen, zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen. Het nieuwe systeem moet elektronische apparaten uit elkaar kunnen halen zonder dat daar mensenhanden aan te pas komen.

Automatisch vervangen iPhone-batterij
Uit het bijgewerkte patent valt op te maken hoe we misschien in de toekomst onze verouderde apparaten bij Apple inleveren. Waar de huidige Liam-robot in een fabriek staat, overweegt Apple om Liam’s opvolger in Apple Stores of elders te plaatsen. Zo zou je je oude iPhone kunnen aanbieden aan een soort automaat die vervolgens bepaalt of de batterij nog vervangen kan worden. Als dit mogelijk is kan de automaat de batterij meteen vervangen door een nieuw exemplaar. Daarnaast kan de automaat ook verouderde apparaten uit elkaar halen zodat de losse onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Testen
Het nieuwe systeem dat Apple voor ogen heeft lijkt erop gericht om de Apple Genius-medewerkers werk uit handen te nemen. Zo kan de automaat niet alleen verouderde batterijen vervangen maar ook eenmaal vervangen batterijen grondig testen. Bij iPhones en iPads lijkt dat in de praktijk wel haalbaar, maar het is nog onduidelijk hoe dat bij grotere apparaten, zoals een MacBook Pro, zou kunnen werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2017, 9:36
Categorie Achtergrond
Onderwerpen milieu, recycling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.