Concept opvouwbare iPhone open en dicht.

Opinie: ‘Apple’s opvouwbare iPhone wordt onbetaalbaar’

Er zijn geruchten dat Apple ook werkt aan een opvouwbare iPhone. Maar wie gaat zoiets aanschaffen, als je bedenkt dat de opvouwbare toestellen van Aziatische concurrenten duurder uitpakken dan een MacBook?

Het zijn momenteel mooie tijden voor mensen die de ontwikkelingen op het gebied van smartphones volgen. Steeds meer fabrikanten kondigen een opvouwbare smartphone aan, waarmee je een groter schermoppervlak hebt. Het klinkt ideaal, alsof je een complete iPad op zak hebt. Maar de prijzen van dergelijke smartphones zouden wel eens erg hoog kunnen uitpakken. De Samsung Galaxy Fold gaat $1.980 kosten en voor de Huawei Mate X moet je maar liefst $2.600 neertellen. Dat voorspelt weinig goeds voor een eventuele toekomstige opvouwbare iPhone van Apple. Die zou wel eens onbetaalbaar kunnen worden.


Voor veel mensen was het een schok om zich te realiseren dat het tijdperk van €1.000 kostende smartphones is aangebroken. Apple heeft weliswaar een nieuw toestel van €859 in het assortiment, maar als je echt het nieuwste en het beste wilt ben je minstens €1.159 kwijt. En dan heb je alleen nog maar het instapmodel van de iPhone XS. Apple heeft de gewoonte om bij dergelijke vernieuwingen nog een stap verder te gaan: net iets dunner, net iets betere materialen. Als de opvouwbare smartphone van Huawei $2.600 moet kosten zou dat wel eens kunnen betekenen dat we voor een opvouwbare iPhone meer dan drieduizend euro moeten neertellen. Heb jij dat ervoor over?

Huawei Mate X opvouwbare telefoon

Dit heeft de Huawei Mate X

Eens kijken wat Huawei te bieden heeft. De opvouwbare smartphone van dit merk is dunner dan de Galaxy Fold, heeft een 6,6-inch OLED-scherm en is uit te vouwen tot een 8-inch tablet. Samsung’s toestel is uitgevouwen 7,3-inch groot. Huawei heeft een slim mechanisme bedacht dat ze ‘Falcon Wing’ noemen. Dit levert een plat vlak aan beide kanten op.

Opgevouwen is de Huawei smartphone slechts 11 mm dun en uitgevouwen 5,4 mm. Dat is erg dun, ook in vergelijking met iPhones. Huawei wist ook nog een 4.500 mAh batterij erin te stoppen met een hogere capaciteit dan je bij Apple vindt. Er zit een vingerafdrukscanner in en je kunt in split screen-weergave meerdere apps tegelijk draaien.

Huawei Mate X scharnier

In de flexibele scharnier zit de camera verwerkt. Daardoor is er geen notch meer nodig. De Galaxy Fold heeft daarentegen een gaatje voor de camera, iets wat je bij Android-toestellen de laatste tijd vaker ziet. Huawei pakt uit met nog meer indrukwekkende specs, zoals een 40 megapixel groothoeklens.

In Europa gaat de Huawei Mate X €2.300 kosten, waardoor je je kunt afvragen of er eigenlijk wel een markt voor deze apparaten is. Er zal maar een kleine groep early adopters zijn die zoveel geld aan een nieuw apparaat uitgeeft. De rest zal liever een losse iPhone en iPad kopen, waarmee je ook goedkoper uit bent en meer functionaliteit hebt. Zo ben je voor de combinatie van de iPad Pro 2018 en de iPhone XS zo’n €2.000 kwijt. Maar het kan ook goedkoper, met bijvoorbeeld de iPhone XR en de iPad 2018, wat neerkomt op ongeveer €1.200. Dat is wat ons betreft ook een veel verstandiger keuze. Het is nog maar de vraag in hoeverre opvouwbare smartphones een gimmick zijn of een blijvertje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 februari 2019 om 18:30
Categorie
Achtergrond
32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.