iPhone opladen in bad

Dingen die je niet moet doen: iPhone opladen terwijl je in bad ligt

Onverstandig: je iPhone opladen in bad, terwijl verbonden is met het stopcontact. Een Brit die het probeerde kan het niet meer navertellen.

Er zijn bezigheden waarvan je instinctief weet dat het foute boel is. Selfies maken op de rand van een ravijn bijvoorbeeld. Een zwarte piste proberen voordat je skilessen hebt gevolgd. Of je iPhone opladen terwijl je in bad ligt. De 32-jarige Brit Richard Bull besefte niet dat het gevaarlijk is om je iPhone in bad op te laden en overleed. De dienstdoend arts wil nu dat Apple waarschuwingen op de verpakking zet omdat iPhone-opladers in bad onveilig zijn. Maar dat weten ze in Cupertino zelf waarschijnlijk ook al.

iPhone opladen in bad

iPhone in bad

Iedereen weet dat je geen haardrogers, elektrische kacheltjes en andere apparaten in de badkuip moet onderdompelen terwijl je er zelf in zit. Dat geldt natuurlijk ook voor iPhone-opladers. In contact met water is er kans op elektrocutie en dat is precies wat Bull overkwam. Hij legde de iPhone op zijn borstkas, terwijl hij lekker zat te soppen en te badderen. Het gevolg was dat hij brandwonden op zijn borst en handen kreeg en korte tijd later overleed.

Dr. Sean Cummings, die de doodsoorzaak kwam vaststellen, gaat erover contact opnemen met Apple:

Dit lijken onschuldige apparaten, maar ze kunnen net zo gevaarlijk zijn als een haardroger in de badkamer. Ze zouden waarschuwingen erop moeten zetten. Ik ben van plan om een rapport te schrijven aan de makers van de telefoon.

Schandaalkrant The Daily Mail heeft het Facebook-archief van Bull leeggetrokken om een kijkje te geven in het dagelijks leven van het slachtoffer. Een gebrek aan opleiding zal niet de oorzaak zijn, want Bull studeerde Business Management aan Aston University. Hij had een verlengsnoer vanuit de hal naar de badkamer gelegd om in bad zijn iPhone te kunnen opladen, vlak voordat hij naar een familiebijeenkomst zou gaan.

iPhone opladen in bad

‘In Amerika kan dit niet gebeuren’
Bull’s broer is eigenlijk wel verbaasd dat zo’n klein apparaat fataal kan zijn: “We zijn allemaal wel eens nonchalant. Als je jong bent leer je over elektriciteit en water, maar je denkt er verder niet over na. Ik woon in de VS en daar zeggen ze dat het niet kan gebeuren, omdat er te weinig elektriciteit is.” De broer bedoelt daarmee waarschijnlijk dat het netstroomspanning in de VS 120V is, terwijl dat bij de Britten 230V is.

Maar ongeacht welke spanning er uit het stopcontact komt: elektrische apparaten horen niet in bad als je de stekker hebt aangesloten!

iPhone in bad laten vallen: hoe gevaarlijk?

Maar wat gebeurt er nou als je een iPhone of iPad zonder aangesloten stroomkabel in bad laat vallen? Waarschijnlijk niet zoveel. Dat het voltage van de batterij (3,85V bij de iPhone 7) veel lager ligt dan 220V uit het stopcontact is daarbij niet doorslaggevend, omdat het uiteindelijk om de stroomsterkte gaat.

Bij het opladen van een iPhone of iPad ligt de stroomsterkte meestal op 1 tot 2 Ampere, bij het ontladen is het lager. Volgens het Nederlandse natuurkundeboek Scoop is bij een tijdsduur van 2 seconden een stroomsterkte van 50 mA of meer dodelijk. Bij een kortere tijdsduur van 10ms kun je hogere stroomsterktes tot wel 500 mA verdragen. De Brit had er waarschijnlijk verstandiger aan gedaan om zijn iPhone op te laden via een reservebatterij niet in bad te gaan liggen.

Leg je iPhone gewoon in de slaapkamer tijdens het badderen en zet een muziekje op. Heb je ook even een lekker rustmoment.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2017, 13:40
Categorie Achtergrond
Onderwerp opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.