Misselijk van iOS 7? Je bent niet de enige

iOS 7 veroorzaakt misselijkheid en draaierigheid bij mensen met reisziekte. De animaties bij het openen en sluiten van apps veroorzaken teveel bewegingseffecten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios 7 misselijkheidiOS 7 lijkt een simpel uiterlijk te hebben, maar bevat in werkelijkheid behoorlijk wat toeters en bellen. Als je mappen en apps opent krijg je een zoomeffect te zien. Wissel je tussen apps, dan zie je ook bewegingen en op het homescreen verschijnen parallax-effecten, waarbij iconen boven de achtergrond lijken te zweven. Flat design? Niet echt. En het blijkt ook onverwachte bijwerkingen te hebben: mensen die gevoelig zijn voor reisziekte worden misselijk door het gebruik van iOS 7. Gelukkig kun je het gedeeltelijk uitschakelen, maar Apple zou meer maatregelen moeten nemen.


Tech-blogger Mark Coppock meldt dat hij letterlijk ziek wordt van iOS 7. De animaties zijn volgens hem veel te ‘agressief’. Het lijkt alsof het hele scherm beweegt, waardoor draaierigheid en misselijkheid kunnen optreden. Maar het is niet alleen een probleem van iOS: OS X bevat soortgelijke animaties en dat geldt ook voor veel andere hedendaagse besturingssystemen. Het meest bekend is misselijkheid door games en virtual reality-toepassingen, maar het kan nu dus ook optreden door intensief je iPhone te gebruiken.

ios 7 beweging verminderenVia Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging kun je bewegingen van de gebruikersinterface beperken, inclusief het parallax-effect. Daarmee is overigens nog niet alle beweging uitgeschakeld. Je krijgt nog steeds animaties te zien bij het openen en sluiten van mappen en apps. Er zit daardoor niets anders op dan je ogen even te sluiten als je een app opent of sluit. De ontwikkelaar van PCalc heeft er al rekening mee gehouden. Hij zag dat Apple een optie voor het beperken van beweging in iOS 7 had toegevoegd en het leek hem slim om ook in zijn eigen app extra opties te bieden om de animaties te beperken. Ontwikkelaar James Thomson is een ervaringsdeskundige, want hij had zelf last van misselijkheid door 3D-games. Volgens Thomson moet Apple meer maatregelen nemen om de bewegingseffecten te kunnen uitschakelen, zodat het niet afhangt van individuele ontwikkelaars.

Openingsafbeelding via Lorenzo Sernicola.

Meer handige tips vind je in ons artikel: iOS 7 instellen: handige opties en instellingen op rij

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.