Deurslot met iPhone

Zo gaat de HomePod om met deursloten

Als je een deurslot wilt openen met de HomePod, dan zul je een vertrouwd apparaat zoals een iPhone met Touch ID bij de hand moeten hebben. Dit voorkomt dat kwaadwillenden met een stemcommando zomaar je voordeur kunnen openen.

HomePod en deursloten: alleen na toestemming

Wat gebeurt er als er een inbreker langs je huis loopt en door het raam een HomePod ziet staan? Kan zo iemand dan heel hard roepen ‘Hey Siri, open the front door?’ om daarmee je deurslot te openen? Gelukkig niet, want Apple heeft een aantal voorzorgsmaatregelen genomen voor HomeKit-geschikte deursloten en andere accessoires die met je veiligheid thuis te maken hebben. Het openen van een deurslot kan alleen als er een vertrouwd iOS-apparaat in de buurt is, waarop toestemming wordt gegeven. Dat blijkt uit Apple’s HomePod-handleiding.

Je zult dus toestemming moeten geven met Touch ID, Face ID of een wachtwoord op je iPhone om het deurslot met Siri te openen. Voor het sluiten van een slot geldt die eis niet. Het is een bewuste keuze en heeft ermee te maken dat Siri op de HomePod geen onderscheid kan maken tussen verschillende stemmen. Goedkeuring geven op je Apple Watch is niet mogelijk, ook als is het voor andere handelingen (zoals Apple Pay) een vertrouwd apparaat.

Deurslot met iPhone

Het kan wel problemen opleveren in huishoudens met meerdere personen. Als je je HomePod als Woning-hub voor HomeKit gebruikt kan het lastig zijn als maar één bewoner de deur kan openen. Een toekomstige firmware-update van de HomePod gaat hier hopelijk verandering in brengen.

Meer verbeterpunten
Daarbij kan Apple wat ons betreft nog wel wat meer verbeteringen doorvoeren. Zo is er nu geen vertrouwd apparaat nodig als je berichten, herinneringen en notities op de HomePod wil gebruiken. Daardoor kunnen huisgenoten jouw boodschappenlijstje vullen met onzinnige troep of door jouw berichten en notities neuzen. Je kunt dit voorkomen door tijdens het installatieproces de personal requests uit te schakelen. Achteraf kan dit ook nog. Maar het betekent wel dat maar één persoon de volledige functionaliteit van de HomePod kan benutten.

HomePod als HomeKit-hub

Een ander punt is dat de HomePod niet met triggers en scenes werkt, die je zelf hebt gemaakt. Ook al is het een HomeKit-accessoire, je kunt het niet gebruiken in een reeks automatiseringsstappen. Bijzonder van de HomePod is, dat het apparaat als accessoire verschijnt in de Woning-app. Bij de Apple TV en iPad is dat niet het geval, terwijl dat ook HomeKit-hubs zijn.

Je kunt bijvoorbeeld niet zorgen dat de HomePod stopt met muziek afspelen als je de scene ‘Ik ga slapen’ activeert. Wel kun je in de Woning-app instellingen wijzigen, zoals de Siri-stem. Apple gaat de Woning-app ook gebruiken om de speaker te voorzien van firmware-updates. En je kunt natuurlijk met de HomePod scenes activeren, om bijvoorbeeld lampen uit te schakelen. Zolang je maar niet verwacht dat de speaker zelf uit te schakelen is met een trigger.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 februari 2018, 9:00
Categorie Accessoires
Onderwerp deurslot
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.