Fitbit Versa 2 modellen

Fitbit Versa 2 aangekondigd: dit is er nieuw

Onze eerste ervaringen
Fitbit heeft de nieuwste Versa 2 smartwatch aangekondigd tijdens een mediabijeenkomst onder aanvoering van CEO James Park. Wij konden de Fitbit Versa 2 alvast bekijken en proberen. De smartwatch ligt vanaf september in de winkel. Daarnaast komt er een goedkopere weegschaal onder de naam Fitbit Aria Air, die we in een apart artikel kunnen bespreken.

Fitbit Versa 2 onthuld met vernieuwde hardware

De Fitbit Versa is de bestverkochte smartwatch van Fitbit tot nu toe. Vanaf september staat de opvolger in de startblokken: de Versa 2 met verbeterde slaapfuncties, een langere batterijduur, een groter scherm en een nog meer verfijnd design. Het AMOLED-scherm sluit met meer precisie aan op de behuizing. Naar wens kun je gebruik maken van de always on-functie voor het scherm – al heeft dat wel gevolgen voor de batterijduur. Fitbit is bovendien van plan om Alexa te ondersteunen en vanaf dit najaar de betaaldienst Fitbit Premium te introduceren.


De Fitbit Versa 2 ligt vanaf 24 september 2019 in de winkel, onder andere bij Bol.com, Coolblue, BCC en Mediamarkt. De pre-order is vandaag al gestart. De ondersteuning voor Alexa en de nieuwe dienst Fitbit Premium zullen deze maand nog niet beschikbaar zijn.

Fitbit Versa 2 vs 1
Links de Versa 2, rechts de originele Versa. Foto: iCulture.

Wat Alexa betreft heeft het ermee te maken dat Amazon dit in het Nederlands nog niet officieel ondersteunt. We konden de Versa 2 tijdens de persbijeenkomst al even proberen. Wat ons opviel is dat de smartwatch vlot reageert tijdens het gebruik, intuïtiever te bedienen is dan sommige andere merken en er nu nog strakker uitziet dankzij een verbeterd design. Tegelijk doet het erg denken aan een Apple Watch. Fitbit CEO James Park droeg tijdens de mediabijeenkomst een Versa met regenboogbandje en ik moest even goed kijken of het niet een Apple Watch met Pride-bandje was.

Belangrijk om te weten: Fitbit werkt niet samen met Apple’s HealthKit. Je hebt tools van derden nodig om de data te kunnen uitwisselen.

Fitbit Versa 2 verpakkingen
De standaard modellen van de Versa 2: zwart, roségoud en grijs.

Met de Fitbit Versa 2 heeft de fabrikant geprobeerd om zoveel mogelijk tools aan te bieden die je helpen om gezonder te leven, voor een interessante prijs. De Versa 2 kost €199,99 en dat ligt op hetzelfde niveau als de originele Versa, die inmiddels wel iets goedkoper is geworden en nu voor rond de 179,99 in de winkel ligt. Je krijgt echter een langere batterijduur (5+ dagen), meer functies en verbeterde hardware, hoewel sommige software-functies ook naar de eerdere modellen zullen komen. Zo staan de slaapfuncties zoals Sleep Score ook gepland voor eerdere modellen, mits ze voorzien zijn van een hartslagmeter.

Fitbit Versa 2 gebruik

De Fitbit Versa 2 is waterdicht tot 50 meter, heeft een snellere processor en werkt nu standaard met Fitbit Pay. Je hebt dus niet meer de speciale uitvoering nodig. Veel verbeterde functies hebben te maken met software, zoals de automatische activity-tracking en de meer dan 15 trainingsmodi. De 24/7 hartslagmeting werkt met PurePulse en geeft je meer inzicht in je sportprestaties, maar wordt ook gebruikt om je slaapscore te berekenen en om een inschatting te maken van het zuurstofgehalte in je bloed. Er zit echter geen GPS in, dus je zult je iPhone moeten meenemen als je wilt sporten en je route vastleggen.

De Versa 2 geeft je essentiële smartfuncties, zoals notificaties van je smartphone als er telefoontjes, berichten of agendameldingen binnenkomen. Die kun je op je pols bekijken. Als je een Android-telefoon hebt, kun je ook reageren op berichten. Er zijn inmiddels bijna 3.000 apps en wijzerplaten voor Fitbit-smartwatches. Je kunt vijf wijzerplaten kiezen en makkelijk ertussen switchen.

Fitbit Versa 2 assortiment

Voorlopig geen Fitbit Premium in Nederland

Vandaag kondigt Fitbit ook Fitbit Premium aan, een betaalde abonnementsdienst die je persoonlijk gaat begeleiden bij het bereiken van je gezondheids- en fitnessdoelen. Daarbij is gebruik gemaakt van de enorme hoeveelheid data die Fitbit in de loop der jaren heeft verzameld. Helaas kunnen we in Nederland nog geen gebruik maken van Fitbit Premium. Pas in de loop van 2020 volgt ondersteuning voor Nederland en andere niet-Engelstalige landen.

Tijdens de mediabijeenkomst gaven woordvoerders van Fitbit aan, dat hiervoor gekozen is omdat Fitbit Premium alleen in het Engels beschikbaar is, terwijl de interfaces van de smartwatch en app naar het Nederlands vertaald zijn. Een mix van twee talen zou verwarrend zijn. Nu is het zo dat de meeste Nederlanders het Engels voldoende machtig zijn om de teksten te kunnen begrijpen, maar helaas zul je een workaround moeten verzinnen als je het toch wilt proberen.

Fitbit Premium geeft lifestyle-advies omtrent meer bewegen, beter slapen en verantwoord eten. Je krijgt persoonlijke inzichten, honderden workouts, allerlei uitdagingen en gezondheidsrapporten. Premium is vanaf september in het Engels beschikbaar in 17 landen via de Fitbit App. In 2020 volgen extra talen zoals Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaan en Spaans.

Fitbit Versa 2 modellen

Slaapfuncties voor de Fitbit Versa 2

Wat we in Nederland wel kunnen gebruiken zijn de slaapfuncties, ook op oudere modellen met hartslagmeter. Fitbit biedt al meer dan tien jaar slaapfuncties en heeft dit steeds verder uitgebreid. Nieuw is de zogenaamde Sleep Score, waarbij op basis van je slaapgedrag, hartslag in slaap en rust, rusteloosheid, tijd dat je wakker bent en diverse slaapfases wordt gekeken hoe uitgerust je bent. Het maximaal haalbare is 100%.

De nieuwe Smart Wake-functie komt binnenkort op alle Fitbit-wearables beschikbaar. Deze zorgt met hulp van machine learning dat je op het meest optimale moment wakker wordt. In een zelfgekozen intervan van 30 minuten zorgt Fitbit ervoor dat het alarm afgaat als je je in een lichte slaapfase bevindt. Er is een Sleep Mode om niet gestoord te worden tijdens het slapen, een work-out of een vergadering.

Fitbit Versa 2 in Carbon

Via de Fitbit-app kun je voortaan de Estimated Oxygen Variation Graph bekijken, een grafiek die een schatting geeft van de variaties in het zuurstofgehalte in je bloed. De rode en infrarode sensoren aan de achterkant van de Versa 2 verzamelen deze informatie. Ze geven een indicatie van de variaties in je ademhaling tijdens je slaap.

Fitbit Versa 2 accessoires

Fitbit is een van de weinige fabrikanten die net als Apple een uitgebreid assortiment aan accessoires en bandjes heeft. Er zijn klassieke en sportieve bandjes voor dagelijks gebruik, gemaakt van siliconen en andere kunststoffen. Ook zijn er geweven bandjes in verschillende patronen.

Fitbit slaat z’n eigen weg in met deze bandjes, maar je ziet toch wel wat tegenhangers uit het Apple-assortiment. Zo zijn de sportbandjes voorzien van perforatiegaatjes, net als bij de Nike-banjes.

Fitbit Versa 2 RECCO

Er bestaat ook een klittenband-versie als tegenhanger van Apple’s Sport Loop. Die van Fitbit heeft echter een eigen insteek. Het gaat om een bandje voorzien van RECCO reflectortechnologie. Dit marineblauwe bandje heeft een opvallend rood RECCO-logo. Met dit bandje ben je beter vindbaar voor reddingswerkers en de speciale bevestiging met klittenband zorgt ervoor dat het horloge ook bij extreme activiteiten op z’n plaats blijft. Dit bandje is vooral gericht op outdoor-sporters, maar als bankhanger kun je het natuurlijk ook prima dragen.

Fitbit Versa 2 Kim Shui

Daarnaast is er een nieuwe designercollectie van Kim Shui, die je zou kunnen vergelijken met de Hermes-bandjes van Apple. Maar dan voor een veel lagere prijs van $54,95. Ze zijn ontworpen in samenwerking met Council of Fashion Designers of America (CFDA) en zijn geïnspireerd op gevlochten vriendschapsarmbandjes. De bandjes zijn gemaakt van Horween-suède en verkrijgbaar in de kleuren grijs/mistgrijs en als double-wrap in de kleur wijnrood. De bandjes moeten uitstralen dat je onderling verbonden bent en elkaar motiveert bij het behalen van je gezondheidsdoelen.

Fitbit Versa 2 Kim Shui

Fitbit Versa 2: prijzen en beschikbaarheid

De Versa 2 is vanaf vandaag in pre-order verkrijgbaar via Fitbit.com en online retailers voor een adviesprijs van € 199,99. De standaard uitvoeringen hebben een behuizing van zwart/carbon, zachtroze/koperroze of steengrijs/mistgrijs.

Er is ook een Special Edition voor €229,95 in marineblauw/roze of rookgrijs. Deze worden geleverd met een geweven jacquard bandje maar zijn technisch verder hetzelfde. Je krijgt er een neutraal siliconenbandje bij.

Daarnaast komen er in later dit najaar nog twee andere exclusieve versies in smaragdgroen en bordeauxrood, beide met een koperroze behuizing. Deze zullen op beperkte schaal verkrijgbaar zijn.

De Versa 2 is vanaf 24 september officieel verkrijgbaar bij Bol.com, Coolblue, BCC en Mediamarkt.

Lees ook over de Fitbit Aria Air aankondiging om te ontdekken hoe deze goedkopere slimme weegschaal samenwerkt met de wearables van Fitbit.

Bekijk ook

Fitbit Aria Air is een goedkopere slimme weegschaal van Fitbit

Fitbit had al de Aria 2, een slimme weegschaal van rond de 120 euro. Nu is er ook een goedkopere Fitbit Aria Air, die precies de helft kost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.