Driekwart Nederlanders voorstander van smartphoneverbod op de fiets
Driekwart van de Nederlanders ziet graag dat er een verbod komt op het gebruik van smartphones op de fiets. Het blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is uitgevoerd. Van de 55-plussers wil zelfs 90 procent een smartphone-verbod op de fiets.

Verbod op smartphonegebruik
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu werkt aan een verbod op smartphonegebruik op de fiets. In de Tweede Kamer is er al steun voor zo’n verbod en ook de Nederlandse bevolking lijkt het wel te zien zitten. Wel zijn er vraagtekens of een dergelijk verbod wel te handhaven is.
Meer dan één derde van de ondervraagden (38%) zegt wel eens gebruik te maken van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Voor jongeren tot 34 jaar is dit meer dan de helft (55%). Bij deze groep is slechts de helft voorstander van een verbod.
‘Steekproef groot genoeg’
Het onderzoek is tussen 11 en 13 januari 2017 uitgevoerd door SAMR onder 554 mensen van achttien jaar en ouder. Dat lijkt een laag aantal, maar de onderzoekers schrijven: “Dit aantal is voldoende groot om betrouwbare uitspraken over te doen. Bij een gangbaar betrouwbaarheidsniveau van 95% hebben we met de betreffende steekproef te maken met afwijking tussen de 1% en 5%. Dit zijn gangbare percentages.”
‘Urgent probleem’ en ‘onacceptabel’
Van de ondervraagden vindt 7 op de 10 dat het gebruik van de smartphone op de fiets een ‘urgent probleem’ is. Een meerderheid van de Nederlanders vindt smartphones gebruiken op de fiets hoe dan ook onacceptabel, ongeacht of er een verbod komt. Zo’n 40 procent wil een totaalverbod, waarbij je ook niet handsfree mag bellen op de fiets. En 60 procent wil een verbod waarbij het vasthouden van een telefoon op de fiets verboden is, ook als je het toestel niet actief gebruikt. Een dergelijk verbod geldt al voor automobilisten.
Het merendeel van de ondervraagden (71%) is het ermee eens dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen zorgt voor gevaarlijke situaties. Vooral 55-plussers zijn het eens met deze stelling (86%). Bij de jongeren tussen 18 en 34 jaar is minder dan de helft (47%) het hiermee eens. Wie zich door de complete berg aan cijfers wil heenwerken vindt hier het rapport.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Europese verpakking van iPhones en iPads straks iets extra's krijgt (24-04)
- Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep (23-04)
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
En terecht!
Sorry, maar dit is geen driekwart van de Nederlandse bevolking: er is draagvlak onder driekwart van de ondervraagden.
Los van het feit dat dit verbod nog vandaag moet ingaan.
@JWB: Dit is een representatief onderzoek mag je aannemen.
Behalve dan dat het onderzoek is uitgevoerd bij personen van 18 jaar en ouder terwijl een groot deel van de mensen die de smartphone op de fiets gebruiken jonger dan 18 jaar is…
Een onderzoek bij die jongeren zal niet representatief zijn daar deze juist tegen het verbod zullen zijn als zijnde de grote groep smartphone gebruikers op de fiets. Bij de 18+ zal het veelal gaan om automobilisten die het vanuit een ander perspectief bekijken over hoe een fietser met een smartphone zich gedraagt in het verkeer.
Mee eens of je nu in auto zit of op de fiets, telefoon moet verboden worden.
Zo ramp is het niet even een whatsapp of iets negeren, wil je toch kijken stop je maar even en ga je aan de kant staan.
En nu ook iets doen tegen automobilisten die appen en fb-en terwijl de telefoon in de houder zit. Ze houden de telefoon niet vast, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Dat zij zichzelf dood willen rijden, prima, maar meestal zijn anderen de dupe.
Prima voorstel. Als ik maar wel lekker naar muziek kan luisteren op de fiets. En dat ik op m’n racefiets wel routes kan bijhouden – automatisch dan -. Verder gebruik ik siri, dus m’n telefoon heb ik echt nooit vast op de fiets.
Ik ben dan misschien 18 maar volledig voor het verbod, enorm gevaarlijk en je verliest volledig de aandacht op de weg.
Sowieso moeten ze fietsen verbieden!
Nu maar hopen dat het doorheen komt. Flinke boete geven dan leren ze het wel snel af. Veilig verkeer doen we samen.
Dit heeft helemaal geen zin, dit is niet te handhaven.
Zonde van alle tijd en geld die met een wetsvoorstel gemoeid zijn.
In grote steden doet echt iedereen het. Het is geen jeugdprobleem.
Los van het feit dat ik het met jullie allemaal eens ben. Hoe willen ze het verbod gaan handhaven? Het is ook een groot probleem onder autorijden Nederland. Ik zie nog heel veel mensen gewoon maling hebben aan het verbod achter het stuur. De boetes mogen van mij ondragelijk hoog worden. Omdat je 90% van de gevallen een twee zijdig ongeluk veroorzaakt.
Zou mooi zijn. Weer wat zombies minder!
Haha 500 man op 17 miljoen inwoners representatief. Das geen onderzoek, meer een drukke verjaardag. Wat een bananenrepubliek dat Nederland.
Wij van WC eend, advideren WC eend. I rest my case :/
Tja, als de regel maar niet zaken als navigatie op het stuur ook verbied
De telefoon als dashboard op het stuur moet niet verboden worden
Prima. En dan ook nog de oordopjes verbieden. Heb er laatst nog 1 slingerend tegen m’n portier gehad omdat ze totaal in haar eigen muziekwereld zat. Viel mee, had alleen schaafwonden en pijnlijk been maar had erger kunnen aflopen.
Vind dat je best muziek kan luisteren op de fiets of snor scooter maar dan geen noise canceling en gewoon 30% volume. Broodje eten op de fiets kan ook nog gewoon dus.
Ik ben benieuwd hoeveel % van de ondervraagde minimaal 1 keer per week op de fiets zit en een smartphone heeft?
@EJ: Muziek op moeten ze ook verbieden, net zo gevaarlijk je hoort totaal niets!
@Dennis: Deel mee eens. Bellen met de telefoon in de hand? Not-done wat mij betreft. Maar de auto regels op de fiets toepassen is wat anders. Als ik de fiets stop en de telefoon pak ben ik namelijk ook strafbaar. Ik neem nog altijd ‘deel aan het verkeer’. Wat vind je van hands-free bellen met oortjes in op de fiets? En hoe maak je onderscheid tussen bellen met oortjes en muziek luisteren? Wat vinden we van een mobiel aan het stuur van de fiets geknoopt? (Navigatie tot Pokémon die gevangen worden)…
Is wat mij betreft niet zo makkelijk stellen wat dan wel en wat dan niet. Ik vermoed dat de meeste mensen zich storen aan bellende mensen met mobiel aan het oor. Maar dit verbod gaat verder. Wat vinden we daar van?
In België al een hele tijd verboden en ik vind dit zeker geen slechte zaak. Fietsers letten al niet op, met een smartphone in de hand zou dit nog 10 keer erger zijn.
Cursus statistiek zou ie niet mistaan, google even op minimale populatie en steekproef.
Wat heeft marktomderzoek met een bananen repupliek te maken?
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Beter goed reguleren dan verbieden.
Mensen blijven toch wel hun smartphones gebruiken in het verkeer.
Hoe kun je dit reguleren? Het enige dat je kunt doen is verbieden. Naast een boete kom je na een aanrijding in de knoei met je verzekering. Lees binnenkort maar eens je polisvoorwaarden erop na. Vergelijk het met bv zonder winterbanden rijden in Oostenrijk. De verzekering keert dan niet uit als vaststaat dat je met je mobiel bezig was en dus een verboden handeling verrichte. Dus dan kun je je fiets en schade aan auto uit je eigen zak betalen en hopen dat je zorgverzekeraar coulant is mbt eventuele letselschade. Voor jongeren die onder hun ouders zijn verzekerd, zal het een zorg zijn, maar reken maar dat papa en mama er flink van zullen balen als ze je studiebeurs moeten aanspreken.
Dit is toch nooit te handhaven, ze rijden massaal over de stoep en tegen het verkeer in, en ze hebben geen idee wat ze fout doen, er is geen agent die er iets van zegt, vandaag of morgen rijden ze mij dood op mijn Segway.