Iemand ziet jou in een mooie auto rijden en denkt: dat wil ik ook! Met de Blippar-app kun je nu meteen zien om welke auto het gaat. De app herkent elke auto gemaakt vanaf het jaar 2000 en toont je het merk, model en bouwjaar. Ook krijg je eventueel gebruikersmeningen, de prijs en een 360 graden-video van het interieur te zien.

Blippar herkent auto’s
Het werkt zelfs als een auto voorbij rijdt, mits de snelheid niet hoger ligt dan zo’n 24 kilometer per uur. Bovendien werkt het ’t beste bij Amerikaanse auto’s. Blippar is een soort Shazam voor de wereld om je heen. De app herkent met augmented reality dingen als bloemen, koffiebekers, logo’s van bekende merken en nog veel meer. Auto’s herkende de app ook al, waarbij onderscheid kon worden gemaakt tussen cabrio’s, sedans en dergelijke. Maar wat nog niet eerder lukte is het herkennen van specifieke modellen, waarbij je zelfs het bouwjaar kan zien.
Blippar brengt ook een API (applicatieprogrammeerinterface) uit zodat andere bedrijven met Blippar’s objectherkenning aan de gang kunnen gaan en het kunnen inbouwen in hun eigen apps. Oorspronkelijk was Blippar een AR-dienst voor reclame, zodat je bijvoorbeeld bij het scannen van een Coca-Cola-flesje extra content te zien kreeg. Sindsdien is de herkenning uitgebreid naar andere objecten, ook als ze niet aan een merk gebonden zijn. Zo kan het handig zijn om een onbekend dier te herkennen. Voor het herkennen van een tafel of stoel heb je uiteraard geen hulp nodig.
Tweedehands auto kopen
Ook bij de herkenning van auto’s zit er toch stiekem een commercieel doel achter: als je een bepaalde auto scant en een tweedehands aanbod te zien krijgt, ben je misschien wel geneigd om die te kopen. Volgens Blippar is het met 97,7 procent nauwkeurigheid goed genoeg om de meeste auto’s te herkennen. In dit geval heeft het ook wel zin; er zijn maar weinig mensen die alle automodellen uit hun hoofd kennen.
Wij probeerden het ook even, maar echt succesvol was het scannen niet. Zelfs het scannen van foto’s van Amerikaanse auto’s bleek best lastig.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
Een heel artikel met de conclusie: het werkt niet. Goed artikel!
Waardeloze app ook. Als je het kenteken weet kan je die ook gewoon checken. Weet je ook alles van de auto
Er komt ooit een tijd waarbij dit soort technieken feilloos zullen werken. Maar eerst verkoopt men dat aan legers, die zetten het op een drone of misschien wel een turrentbot en dan hopen wij mensen dat de software maker een echt goede app heeft gebouwd die feilloos herkent dat jij bij de ‘goede’ hoort…
Vind het als ze nog beetje beter uitwerken zeer handig app.
We proberen dingen zoveel mogelijk zelf uit. Als dingen niet helemaal goed werken, melden we dat, zodat lezers weten dat ze niet de enige zijn als het niet goed blijkt te werken. Heel soms schrijven we ook over dingen die nog niet in Nederland goed werken, of toepassingen die de nabije toekomst laten zien (*kuch* augmented reality). Ik snap wel dat je, net als veel mensen, behoefte hebt aan dingen die extreem nuttig en direct bruikbaar zijn, maar als we daaraan toegeven zouden we alleen over oudere ‘proven’ technologie schrijven. De mix van praktisch en toekomst maakt het juist interessanter.