‘Belapps verzamelen zonder toestemming lijsten met miljarden telefoonnummers’
Bij steeds meer apps krijg je de mogelijkheid om je contactenlijst te uploaden, zodat je kunt zien welke vrienden de betreffende app al geïnstalleerd hebben. Er zijn ook apps die je contactenlijst willen hebben, zodat je ongewenste telefoontjes kunt blokkeren. Het leidt ertoe dat sommige apps databases met miljarden telefoonnummers hebben verzameld, ook van bekende mensen. Dat concludeert de BBC na een onderzoek.

Telefoontjes blokkeren
In iOS 10 vind je een nieuwe mogelijkheid om spamtelefoontjes te blokkeren. Hiervoor moet je een zogenaamde call blocker installeren, een app die weet welke personen en instanties achter bepaalde nummers schuilgaan. Externe ontwikkelaars kunnen hiervoor de nieuwe CallKit-functie van iOS 10 gebruiken (in Nederland blijkt dit overigens nog niet te werken). Dat dergelijke apps ook gevaren met zich meebrengen, blijkt uit een onderzoek van de BBC. Zij keken naar apps die nu al beschikbaar zijn om nummers te herkennen.
‘Miljarden telefoonnummers’
De BBC keek naar apps als Truecaller, Sync.me en CM Security, die allemaal beschikbaar zijn voor iOS. Eén van de onderzochte apps zou twee miljard telefoonnummers hebben verzameld, onder andere van voormalig premier David Cameron en andere bekende personen zoals de Olympische sporter Tom Daley en de muziekproducer Pete Waterman. Een andere app heeft meer dan een miljard telefoonnummers verzameld.
Het probleem bij dergelijke apps is dat je zelf zuinig kunt zijn op je privacy, maar dat vrienden hun adresboek met jouw contactgegevens achteloos kunnen uploaden. Volgens de BBC vragen veel van de onderzochte apps niet om toestemming om de gegevens te bewaren.
Truecaller: ‘We doen niets fout’
De apps verzamelen de gegevens dankzij adresboeken van nietsvermoedende gebruikers. Hoewel de databases niet publiek beschikbaar zijn en niet op naam te doorzoeken zijn, zijn ze via de app wel publiek beschikbaar. Je kunt bij sommige appaanbieders de database doorzoeken, zonder zelf de app te installeren.
Los van de vraag of het wel is toegestaan om data op te slaan zonder toestemming van de betrokkenen, is er ook het risico dat de data ooit op straat komt te liggen door een hack. In 2013 werd Truecaller bijvoorbeeld getroffen door een datalek. Truecaller gaf in een reactie aan dat ze geen Europese privacyregels overtreden. Deze app kijkt bij een binnenkomend gesprek welke naam erbij hoort, ook als je deze persoon niet in je eigen adresboek hebt staan.
Opt-out voor gebruikers
De meeste apps leggen het probleem bij de gebruiker neer. Ze zeggen in hun voorwaarden dat gebruikers toestemming moeten vragen aan hun contacten, voordat ze de telefoonnummers en adressen van anderen mogen uploaden. De makers van de app CM Security zijn blijkbaar geschrokken: zij hebben het terugzoeken van namen op basis van nummers stopgezet. De makers van de betrokken apps zeggen dat ze een opt-out regeling is, zodat een verzoek kunt doen om je data uit de databases te laten halen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Europese verpakking van iPhones en iPads straks iets extra's krijgt (24-04)
- Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep (23-04)
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
Gelukkig een opt-out optie, nu moet je dus zelf gaan zoeken bij een miljoenmiljard bedrijven over de hele wereld of zij wellicht info over jou hebben die je via een opt-out kan laten verwijderen, dat werkt toch niet.
En je staat er in tenzij je dat niet wilt, of zoiets als je bent schuldig tenzij je tegenbewijs hebt, dat is toch omgekeerde wereld? Of maak ik geen juiste vergelijking?
Aan de andere kant zie ik wel ook de handigheid er van in, altijd een caller-ID krijgen ook als die niet in he contacten lijst staat (vooral zakelijk)
Desalniettemin vindt ik het een rare manier van doen.
Opt out is leuk maar een illusie.
Als de helft wél upload en de helft hert het uit net als jij. De kans dat jouw nummer in de helft die het aan hebben staan staat is groot. Ze hebben dan alsnog je nummer en een hele lijst personen die jouw nummer hebben. Zo kunnen ze toch een map maken wie wie kent… en dat kan handig zijn.
Hebben we niet nodig vanwege het bel-me-niet-register
Bel-me-niet is een wassen neus.
Daar zijn onder andere uitzonderingen op voor bedrijven waar je klant bent of ooit WAS. Die mogen je dus altijd blijven bellen en doen dat ook…
Ik stap zeer regelmatig over naar een ander SIM-abo, incl een ander 06-nummer.
Moet je eens kijken hoe lekker rustig het is en blijft.
Ik heb dan ook nooit last van ongewenste bellers, ik maak ze gewoon gek van de schijnbewegingen.
Ik ben zeer voor privacy, zeker in deze tijd waar de gure rechtse wind waait! Waarin “anders” zijn opeens een probleem is.
Maar telefoonnummers verzamelen.., ze doen maar! Wat gaan we daarmee doen dan bellen? 😹😹😹
Kijk gesprekken afluisteren en je daarop veroordelen is een ander verhaal!