Appontwikkelaars gaan in Europese App Stores 12,5 procent meer verdienen

Ontwikkelaars gaan 12,5% meer verdienen bij Europese App Store-verkopen. Maar de verdeling van inkomsten is nog steeds niet gelijk aan de VS. Terwijl Apple in de VS 70 procent afdraagt aan ontwikkelaars, is het in Europa nog steeds 60%.

apps store distributeDe vannacht doorgevoerde prijswijziging van apps heeft ook gevolgen voor ontwikkelaars. Maar ze zijn minder groot dan je op het eerste gezicht zou denken. Appontwikkelaars die dachten dat Apple een verhouding 30/70 hanteerde bij het verdelen van de inkomsten, zullen er inmiddels achter zijn gekomen dat de situatie in Europa iets anders ligt. Voorheen kreeg een ontwikkelaar 48 cent van elke app die voor 79 cent wordt verkocht. Nu de prijs omhoog is gegaan naar 89 cent voor het goedkoopste prijsniveau, krijgt de ontwikkelaar daarvan 54 eurocent. In beide gevallen krijgt de ontwikkelaar 60%, terwijl Apple op de website meldt: “You get 70% of sales revenue”.

Die verhouding 30/70 geldt misschien in de VS waar geen rekening hoeft te worden gehouden met salestax, maar niet in de Europese App Stores die vanuit Luxemburg worden beheerd. Dat betekent overigens niet dat Apple in de Europese App Stores extra veel verdient, want zij moeten net als de ontwikkelaars eerst 15% lokale BTW afdragen. Van het resterende bedrag gaat 30% naar Apple en 70% naar de ontwikkelaar. Kijk je alleen naar de verkoopprijs, dan gaat bij een app van 89 cent circa 60% naar de ontwikkelaar, circa 26% naar Apple en de rest naar de Luxemburgse overheid.

Nu de ontwikkelaars bij de goedkoopste apps geen 48 cent maar 54 cent gaan verdienen, betekent dat een stijging van 12,5%. Voor consumenten is de prijsverhoging ook 12,5%. De prijsverhoging heeft wellicht met een aantal zaken te maken, zoals een minder sterke euro (valutaverschillen) en inflatie. In vier jaar tijd zijn de prijzen in de App Store niet veranderd. Daar valt tegen in te brengen dat de prijzen in de Amerikaanse App Store nog steeds hetzelfde zijn.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2012, 10:47
Categorie Apps
Onderwerpen developers, ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.