Apple Interactive TV Box

Voorlopers van de Apple TV: hier begon het mee

De Apple TV begint een serieus product te worden voor Apple. Eerder probeerde Apple het al met een aantal voorgangers van de hedendaagse Apple TV.

De Apple TV begint met de vierde generatie eindelijk een serieuze business te worden voor Apple. Maar het is niet de eerste keer dat Apple de woonkamer probeerde te veroveren. We doken in de geschiedenis en ontdekten een aantal voorlopers van de Apple TV. Heb je wel eens gehoord van de Mac TV? En wist je dat Apple ook al eens de iTV presenteerde tijdens een keynote?

1993-1994: Mac TV
Mac TVApple probeerde begin jaren negentig voor het eerst iets met tv te doen. De Macintosh TV liet gebruikers schakelen tussen een televisietoestel met kabelaansluiting en een computerscherm. Je bediende het apparaat toen al met een afstandbediening. Ook bijzonder is dat de Mac TV helemaal in het zwart was uitgevoerd, terwijl beige de norm was in die periode. Apple maakte slechts 10.000 stuks en stopte al na één jaar met het product.

Apple Interactive TV Box

1994-1995: Apple Interactive Television Box

Deze interactieve televisiebox werd ontwikkeld in samenwerking met British Telecom en Belgacom, halverwege de jaren negentig. Helaas is het ding nooit in op grote schaal verkocht. De Apple Interactive Television Box was z’n tijd vele jaren vooruit, met interactieve diensten zodat de tv niet langer een ‘dom kijkkastje’ was. De settopbox zorgde voor interactieve televisie, waarbij je met de afstandsbediening aangaf wat je wilde kijken. Ook kon je snel vooruit en achteruit springen.

Bandai Pippin

1995 – 1997: Apple Bandai Pippin

Waarschijnlijk ken je de Pippin wel. Kortgeleden besteedden we nog aandacht aan deze vroege spelcomputer van Apple. Het werd halverwege de jaren negentig ontwikkeld samen met Bandai en combineerde een netwerkcomputer met een spelcomputer voor thuis. Je kon kiezen uit allerlei games, die moesten concurreren met de Sega Saturn, maar Steve Jobs trok de stekker uit het project toen hij in 1997 terugkeerde.

September 2006: iTV

iTV van Apple in 2006Apple liet in september een preview zien van de iTV. Dit was de rechtstreekse voorganger van de Apple TV. iOS moet op dat moment al in ontwikkeling zijn geweest (ook al heette het destijds nog iPhone OS). Apple koos echter voor een uitgeklede versie van OS X Tiger. Er zat ook een aangepaste versie op van de Front Row-interface. Dit was een media center-toepassing voor de Mac, die op bijna alle Macs tussen 2005 en 2011 te vinden was. Het bleek niet mogelijk om de naam iTV te handhaven, want het gelijknamige Britse tv-netwerk ITV dreigde juridische stappen te ondernemen. De nieuwe naam werd Apple TV. Erg serieus nam Apple het nog niet: Steve Jobs noemde het een ‘work in progress’, net zoals hij later de Apple TV slechts een hobby zou noemen.

Januari 2007: aankondiging Apple TV

De Apple TV werd officieel aangekondigd tijdens de traditionele Macworld-conferentie, in januari 2007. Misschien is die aankondiging wel helemaal overschaduwd door die andere belangrijke aankondiging tijdens hetzelfde evenement: de eerste generatie iPhone. Apple wijzigde in dezelfde periode de naam van Apple Computer naar Apple Inc.

Maart 2007: eerste Apple TV

apple-tv-generationsOp de iPhone moesten we nog een paar maanden wachten, maar de Apple TV konden we al in maart 2007 in de armen sluiten. Apple had vooraf al de pre-orders geopend en dat leverde meer dan 100.000 bestellingen op. Het eerste model bevatte 40GB opslag. Later volgde ook nog een versie met 160GB opslag. YouTube-filmpjes konden we pas vanaf de zomer afspelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2015, 11:30
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.