apple-kantoor-san-jose-101-tech

Apple is al lang geen ‘Cupertino’ meer

Bij Apple denken we automatisch aan Cupertino. Maar Apple groeit onstuimig en breidt steeds verder uit naar andere steden in Silicon Valley. De nieuwste aanwinst is een gigantisch R&D-kantoor in San Jose. Komen daar voortaan onze Apple-producten vandaan?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple breidt steeds verder uit naar andere steden in Silicon Valley. De afgelopen jaren kochten ze kantoren in steden als Sunnyvale en Santa Clara en huurden ze tijdelijk onderdak in allerlei andere steden rondom het hoofdkwartier. De nieuwste aanwinst is een kantoorgebouw van 30.000 vierkante meter in San Jose, zo meldt Silicon Valley Business Journal. Het zal dienst doen als kantoor en onderzoekslaboratorium voor allerlei nieuwe producten. Overigens is Apple ook nog bezig met een gigantisch nieuw hoofdkantoor, dat 260.000 vierkante meter groot zal zijn en wél in Cupertino wordt gebouwd. Maar daar passen maar 13.000 van de 92.000 medewerkers in.

apple-kantoor-san-jose-101-tech
Het nieuwe 101 Tech-kantoor van Apple in San Jose.

Nieuwe producten komen voortaan uit San Jose

Het nieuwste optrekje in San Jose heeft een uiterlijk waar Steve Jobs goedkeurend naar had geknikt: met een grote glazen entrée en strakke lijnen. Het gebouw heet ‘101 Tech’ en is gevestigd aan 2325 Orchard Parkway in San Jose. Het is het voormalige hoofdkwartier van Atmel Corp., fabrikant van halfgeleiders. Onroerendgoedbedrijf Ellis Partners kocht het gebouw in 2011 en knapte het op: ze zorgden voor meer binnenvallend licht en meer natuur rondom het gebouw. Sindsdien proberen ze het te slijten aan techbedrijven die hoge eisen stellen aan het uiterlijk. Het is dan ook een pareltje, vergeleken met de vele bruingele gebouwen die je in Silicon Valley ziet.

Hieronder zie je een filmpje van het complex:

Apple heeft z’n roots in Palo Alto

Nu Apple op steeds meer fronten actief is en de verkoopcijfers elk kwartaal records breken, hebben ze ook meer behoefte aan extra kantoorruimte om alle medewerkers te huisvesten. Het huidige hoofdkwartier in Cupertino is lang niet de enige plek waar je Apple-medewerkers kunt tegenkomen. Verspreid over Silicon Valley zijn er meerdere gebouwen die Apple heeft gehuurd of gekocht. Bovendien staat de garage waar Apple volgens de overlevering is opgericht, niet in Cupertino, maar in Los Altos. Sterker nog: Apple heeft niet eens een normale Apple Store in Cupertino (wel een ‘Company Store’, waar je als echte Apple-fan een keer geweest moet zijn).

apple-store-palo-alto
De Apple Store in Palo Alto.

Als CEO Tim Cook tijdens een productlancering ergens opduikt om met klanten op de foto te gaan, dan is het altijd in het naburige Palo Alto. Daar heeft Apple vlakbij de Stanford-universiteit een indrukwekkende, strakke Apple Store neergezet (zie foto hierboven). Toch associëren we Apple vandaag de dag vooral met Cupertino.

aantal-apple-medewerkers
Groei van het aantal Apple-medewerkers tussen 2005 en 2014 (fiscale jaren), via statista.

San Jose: eigenlijk heel logisch

Meer kantoren in San Jose openen zou eigenlijk heel logisch voor Apple zijn. Meer dan een kwart van de Apple-medewerkers woont er al. Het is de grootste stad in Silicon Valley. Steve Jobs overwoog in de jaren 80 zelfs om zijn bedrijf in San Jose te vestigen, maar kreeg tegenwerking en besloot voor Cupertino te kiezen. Vandaag de dag staat San Jose te popelen om grote bedrijven binnen te halen: Apple werkt als een magneet op andere bedrijven, die zich in de regio willen vestigen.

SiliconValleyMap
Kaart van Silicon Valley.

Apple Campus 2 in 2016 klaar

Ondertussen wordt rustig verder gebouwd aan Apple Campus 2, een groot complex waar 13.000 mensen moeten gaan werken. Campus 2 zal pas in de zomer van 2016 gereed zijn, als alles meezit. De afgelopen tijd was er nogal wat gerommel: Apple ruilde twee aannemersbedrijven in voor nieuwe.

apple-campus-2-cupertino

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juli 2015, 19:26
Categorie Apple
Onderwerpen apple, cupertino

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.