Zomoto Kenteken App: scan nummerplaten met je iPhone-camera en ontdek autogegevens

Wat is een auto waard en hoeveel kost hij per maand? Dat kun je razendsnel zien met de Zomoto Kenteken App voor de iPhone en iPod touch. Je maakt een foto van een nummerbord en de gegevens komen in beeld.

Zomoto Kenteken App scannenApps waarmee je kentekens kan invoeren om informatie over een auto in te winnen, zijn al zo oud als de App Store zelf. De tijd heeft natuurlijk niet stil gestaan. Wie nu de waarde, het gewicht en de vaste lasten van een auto wil achterhalen, hoeft met de Zomoto Kenteken App alleen even zijn iPhone-camera op een nummerbord te richten. De app is gisteren verschenen en is gratis.

Dat de app gratis is, komt ergens vandaan. Hij is in samenwerking met FBTO gemaakt, maar dat zie je alleen terug in een Powered by FBTO-balk en een melding van de verzekeringskosten bij de maatschappij. Je kan op drie manieren de gegevens van een auto achterhalen: door de camera op een nummerbord te richten, door handmatig een kenteken in te voeren of door het type auto uitgebreid te specificeren. De eerste optie is natuurlijk de grote nieuwigheid van deze applicatie.

Om een kenteken te scannen, moet je de gele nummerplaat recht van voren fotograferen. In beeld staat een frame waarin het kenteken geschoten moet worden. Het maakt voor de nauwkeurigheid niet precies uit hoe groot het kenteken in het kader staat, als je er maar recht voor staat. Als je een foto hebt gemaakt, vertaalt de app de gegevens naar een eigen nummerbord dat je nog kan bewerken. We zijn blij dat die extra bewerkoptie er is, want in onze testsessie ondervonden we ook een keer dat we blijkbaar te schuin voor een kenteken stonden: de app maakte van de C een G. Twee van de zes keer ging dat fout. Je moet een nummerbord dus echt recht van voren fotograferen.

Zomoto Kenteken App autogegevensDe autogegevens die worden getoond na het invoeren van het nummerbord, zijn onderverdeeld in ‘Waarde en Kosten’ en ‘Modelinformatie’. Bij de laatste zie je de topsnelheid, de accelaratie naar 100 kilometer per uur, het gewicht, het energielabel en de nieuwprijs in Euro – die overigens erg schokkend kan zijn bij oudere auto’s die nog voor Guldens werden verkocht – de prijzen zijn écht over de kop gegaan.

Waarde en Kosten berekent wat al die modelinformatie voor jouw portemonnee betekent. De huidige waarde wordt aan de hand van de Zomotex-waardebepaling getoond. Daaronder staat wat de auto per maand kost aan brandstof, autoverzekering, wegenbelasting, reparaties en banden. Die kosten worden opgeteld bij de afschrijving en dat levert de totale kosten per maand op.

De Zomoto Kenteken App is door zijn fotofunctie niet per se praktischer, maar wel leuker om te gebruiken dan vergelijkbare kenteken-apps – en daar zijn er nogal wat van. De OHRA AutoApp en BOVAG Autolog zijn ook snel en gratis. En in 2009 zetten we al eens verschillende nummerbord-apps op een rijtje.

Downloaden: Zomoto Kenteken App (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2011, 22:15
Categorieën Financiën, Nederlandse apps
Onderwerpen auto, kenteken, verzekering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.