Veolia brengt iPhone-app uit om OV-reizen te plannen

Veolia heeft een vervoersapp voor de iPhone uitgebracht. Daarmee kun je in heel Nederland reizen plannen met de iPhone. De Veolia-app geeft gedetailleerde reisinfo.

veolia iphone app icoonVeolia is een vervoerbedrijf, dat vooral bekend is van de busdiensten in Noord-Brabant en Limburg. Maar ze onderhouden ook treindiensten en beheren in de provincie Zeeland een snelle veerbootdienst tussen Vlissingen en Breskens. Veolia heeft een iPhone-app uitgebracht waarmee je je reizen kunt plannen op de smartphone. De bediening van de app is afgeleid van de al langer bestaande app GVB en dat is geen toeval: beide apps zijn door Moop Mobility gemaakt. Met de huidige app kun je reizen plannen op basis van de dienstregeling. In de nabije toekomst wordt het ook mogelijk om live vertrektijden te raadplegen.

Als die live-functie erin zit, sta je nooit meer vergeefs bij een halte of op een perron. Het handige van de app is dat je geen rekening hoeft te houden met de regio’s waar Veolia actief is. Je kunt landelijk reizen met het OV plannen. Wil je van Appingedam (Groningen) naar Bergen (NH), twee plaatsen die eigenlijk helemaal niet in het gebied van Veolia liggen, dan kun je gewoon een reis plannen met de app.

Bij het plannen van een route kies je het vertrek- en eindpunt en geef je aan welke vervoermiddelen je wilt gebruiken. Liever niet met de boot? Dat kan ook. Na een druk op de knop ‘Advies’ krijg je de eerstvolgende reismogelijkheid te zien. Je kunt dit reisschema gaan volgen, maar je kunt ook op de knop ‘Tijden’ tappen om te zien welke andere reismogelijkheden je hebt. Je ziet meteen wanneer je moet vertrekken, hoe laat je aankomt en welke vervoermiddelen je moet gebruiken. Twee treinicoontjes en drie busicoontjes geven aan dat je twee trajecten met de trein en drie trajecten met de bus moet (dit is het geval bij het eerder genoemde voorbeeld Appingedam-Bergen).

Je ziet bij elke reisoptie in welke trein/bus je moet stappen, bij welk perron je moet zijn en eventueel kun je ook nog een kaartje opvragen waar op het reistraject te zien is, inclusief tussengelegen haltes. Bij elk tussenliggend treinstation zie je hoe laat je daar bent, zodat je gemakkelijk met mensen die onderweg opstappen kunt afspreken. Het is eigenlijk meer informatie dan je nodig hebt, maar handig is het wel en het zit het normale gebruik van de app niet in de weg. Wil je plannen op een andere dag of een ander tijdstip, dan kan dat ook: op het scherm waarop je je bestemming invoert tap je op de aangegeven vertrektijd en er verschijnt een rolknoppen-interface met data en tijdstippen. Je krijgt via de app toegang tot MijnVeolia (klantenservice) en leest over verstoringen en omleidingen, als die op je route liggen. De app is al aangepast voor iPhone 5 en iOS 6 en maakt gebruikt van Apple Maps in iOS 6.

Downloaden: Veolia (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2012, 18:23
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerp openbaar vervoer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.