Negen apps waarvoor je bij KPN moet gaan betalen

KPN wil niet dat mensen onbeperkt kunnen chatten, voipen en andere apps gebruiken waardoor zij allerlei inkomsten mislopen. iPhoneclub maakt een selectie van apps die mogelijk beperkt worden.

kpn logoKPN heeft te maken met tegenvallende inkomsten omdat mensen steeds minder bellen en sms’en. Klanten gebruiken apps om gratis chatberichtjes uit te wisselen, ze installeren apps waarmee je gratis kunt bellen. KPN gaat er iets aan doen en heeft aangekondigd dat er vanaf deze zomer een ‘chat-heffing’ komt. VoIP, chat en het streamen van video’s over 3G gaat geld kosten. Toezichthouder OPTA ziet geen bezwaren, dus niets staat KPN nog verder in de weg. Er is nog niet bekendgemaakt wat de extra kosten zijn die je bovenop je bestaande abonnement moet gaan betalen, maar feit is wel dat een hoop apps straks extra geld gaan kosten. Welke zijn dat? We hebben een handvol apps op een rijtje gezet.

Uitzending Gemist

uitzending gemist iconEerder vandaag leek het er nog op, dat KPN alleen moeite heeft met chatten, instant messaging en VoIP, diensten waarbij ze direct omzet mislopen omdat mensen niet meer bellen of sms’en. Maar de maatregelen gaan nog een stuk verder: ook voor streaming video zul je moeten betalen. Dat houdt in dat je straks de portemonnee moet trekken als je gemiste tv-programma’s wilt zien, met Uitzending Gemist als bekendste en meestgebruikte app.
Downloaden: Uitzending Gemist (gratis)

WhatsApp

whatsapp iconWhatsApp staat al wekenlang op nummer 1 in de lijst met bestverkochte apps. Geen wonder: met deze app kun je gratis berichtjes uitwisselen en je zit daarbij niet aan je iPhone-vrienden vast. WhatsApp is namelijk ook op de BlackBerry, Nokia en Android te gebruiken. Je krijgt een push notificatie zodra er een berichtje binnen is. Handig is dat je ook foto’s en video’s, gesproken berichten en andere multimedia kunt versturen zonder extra kosten. Het werkt via Wi-Fi en 3G.
Downloaden: WhatsApp (€0,79)

Skype

skype iconOf Skype zelf zoveel geld verdient met de extra diensten die ze aanbieden is nog maar de vraag. Maar met Skype op de iPhone ben je als gebruiker in ieder geval wel erg goedkoop uit. Je kunt bellen, videogesprekken voeren en instant messaging-diensten uitwisselen. De communicatie met andere Skype-gebruikers is gratis; voor gesprekken met mobiele telefoons en vaste telefoons betaal je een laag bedrag. Vooral bij bellen vanuit het buitenland kun je daarmee veel geld besparen. Videogesprekken voeren kan via de camera aan de voor- en achterzijde van de iPhone en bellen gaat via 3G of Wi-Fi.
Downloaden: Skype (gratis)

Truphone

truphone iconTruphone is een andere aanbieder van een app waarmee je gratis kunt bellen. Ze snappen dat ze daarbij de concurrentie met Skype maar moeilijk aankunnen. Daarom is het niet alleen mogelijk om met andere Truphone-gebruikers gratis te bellen, maar ook met Skype- en GTalk-gebruikers. Dit werkt via Wi-Fi en 3G. Je kunt met Truphone ook tekstberichten uitwisselen, Twitter-berichten plaatsen, voicemailberichten achterlaten en chatten via Facebook, Skype, MSN, GTalk en AIM . Bij nieuwe berichten krijg je een push notificatie. Telefoongesprekken komen ook binnen als de app op de achtergrond draait. En mocht je nu nog niet helemaal overtuigd zijn, dan krijgt elke gebruiker 50 cent credit om alvast te beginnen. Fanatieke gebruikers kunnen voor $12,95 een abonnement afsluiten om onbeperkt te kunnen bellen naar 38 landen.
Downloaden: Truphone (gratis)

Viber

viber iconHelemaal onomstreden is het niet, de app Viber. Hiermee kun je gratis bellen en tekstberichten uitwisselen met andere iPhone-gebruikers die de Viber-app geïnstalleerd hebben. Het privacybeleid en met name het feit dat Viber details over je gesprek kan opslaan, vielen bij gebruikers niet unaniem in goede aarde. Die privacyproblemen zijn inmiddels gelukkig grotendeels verleden tijd, want Viber heeft haar voorwaarden op dat vlak duidelijk verbeterd. Er zitten geen advertenties in Viber en je kunt via 3G en Wi-Fi bellen.
Downloaden: Viber (gratis)

eBuddy XMS

ebuddy xmsWat WhatsApp kan moet ook op lokaal niveau mogelijk zijn. Het Nederlandse bedrijf eBuddy heeft onlangs een messenger-app op de markt gebracht, dat mensen moet overhalen om niet langer te sms’en. Die stap was overigens ingegeven omdat het bedrijf kansen zag: de bestaande chatdienst levert niet zoveel op en eBuddy zoekt het daarom in andere kanalen. Miljoenen mensen sturen nog steeds sms-berichtjes en als je een deel daarvan zou kunnen overhalen om voortaan te xms’en is er een gigantische markt van potentiële gebruikers. Daarmee doen ze precies waar KPN zo voor vreest: mensen overhalen om niet langer te sms’en. Met eBuddy XMS kun je berichtjes uitwisselen, net als in WhatsApp. Momenteel werkt de app in twee landen, waaronder Nederland. Later zal uitrol naar andere landen plaatsvinden. Ook komen er dan meer functies in, zoals groepschat en foto’s uploaden.
Downloaden: eBuddy XMS (gratis)

Windows Live Messenger

windows live iconHet aloude MSN wordt ook nog steeds gebruikt. Op de iPhone kun je de app Windows Live Messenger installeren, waarmee je berichtjes kunt uitwisselen. Het gaat om een officiële app van Microsoft, waarbij ook een koppeling met Facebook Chat is gemaakt. Je kunt vriendenlijsten filteren, statusupdates van Windows Live, Facebook en MySpace volgen en bekijken wat je vrienden delen op Flickr, YouTube en andere sociale netwerksites.
Downloaden: Windows Live Messenger (gratis)

Facebook

facebook iconVroeger moest je een hele reeks vrienden gaan bellen als je ze wilde vertellen dat je een feestje gaat organiseren. Tegenwoordig maak je een (besloten) evenement in Facebook aan en zie je vanzelf hoeveel mensen zich aanmelden. Sociale netwerken hebben communicatie makkelijker gemaakt, maar misschien ook wat minder persoonlijk. Met de gratis Facebook-app heb je je vrienden ook onderweg altijd bij je. Naast de officiële app zijn er talloze apps ontstaan die toegang geven tot één of meer functies van Facebook, zoals Facebook Chat. Op de iPad is er nog geen officiële app, waardoor Friendly kon uitgroeien tot de meest populaire Facebook-app op dit platform.
Downloaden: Facebook (gratis)

T-Mobile Bobsled

bobsled iphoneDe meest opmerkelijke in dit rijtje: een operator gaat z’n klanten een mogelijkheid bieden om gratis te bellen via Facebook. We hebben eerder aandacht besteed aan deze nieuwe dienst, die voorlopig alleen in Facebook op de desktop te gebruiken is, maar straks ook als speciale iPhone-app beschikbaar komt. De dienst komt op meerdere platformen en voor klanten van meerdere operators beschikbaar. Graaft T-Mobile zijn eigen graf? Ze zullen ongetwijfeld erover nagedacht hebben en een manier hebben gevonden om toch geld met Bobsled te verdienen.

Naar een idee van Maarten Reijnders (@rohy), met dank aan @Leon_V voor de selectie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 april 2011, 16:18
Categorieën Lifestyle, Sociaal netwerken
Onderwerpen bellen, chatten, kpn, sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.