Checkthis: vertel verhalen met posters in Belgische iPhone-app

Checkthis is een Belgische app waarmee je posters kan maken en delen als een variant op Instagram, Tumblr en andere soorten bloggen.

Checkthis posters maken iPhone iOS 2Geen korte berichten, geen statusupdates, geen blogs en zelfs geen nostalgisch bedoelde foto’s. Maar posters. Dat is wat je kan delen met de nieuwe in Brussel ontstane iPhone-app Checkthis. Het maakt niet zoveel uit wat je boodschap is. Of je nou een uitnodiging voor een evenement wil maken, een fotoverzameling of een verhaal: als het aan Checkthis ligt, maak je het in de nieuwe iPhone-app met een ingebouwd netwerk en een deelmogelijkheid naar Twitter en Facebook.


Een poster maken klinkt ingewikkeld, maar is echt niet zo’n grote onderneming in Checkthis. Nadat je bent aangemeld via je account op Google, Twitter of Facebook, kan je beginnen met je eerste poster en zie je dat de interface daartoe uit twee secties bestaat, aangeduid door twee tabbladen onderin beeld. Met de rechter kies je een lettertype en een kleur die worden verwerkt in je achtergrond, kop en tekst. In het linker tabblad staan de knoppen van onderdelen die je kan toevoegen aan de poster: een titel, afbeelding (of meerdere), tekst en een poll. Je kan zoveel elementen toevoegen als je wilt en ze zorgeloos onderling verslepen.

Als je een poster klaar hebt, wordt die sowieso geplaatst op je profielpagina in de applicatie en wordt hij zichtbaar voor volgens in het interne sociale netwerk dat Checkthis met zich meedraagt. Facebook-vrienden en Twitter-volgers die de poster meekrijgen, zien een link staan en krijgen de poster in een webweergave te zien. Daarin kan makkelijk ook door niet-gebruikers gereageerd worden op een poster, een like worden uitgedeeld en mee worden gestemd op een poll. Zo zijn posters in Checkthis in ieder geval een aardig instrument voor een persoonlijke opiniepeiling.

Checkthis iPhone menu 2 Checkthis nieuwe sectie toevoegen 2

“Checkthis’ insteek is om je waardevolle levensverhalen op een interessante manier te brengen die je niet voor elkaar krijgt met Instagram, Tumblr of Facebook”, zegt ontwikkelaar Frédéric della Faille, die inmiddels van Brussel naar New York is verhuisd om daar aan “Wat wij denken het publicatieplatform van de volgende generatie te bouwen.” Della Faille wil in het komende jaar met de app ‘een sterke gemeenschap van contentmakers opbouwen’. “We willen dat mensen betrokken raken door content te liken, te reageren en te stemmen op polls, en dan langzaam zelf ook posters gaan maken. Op langere termijn kijken we naar merken. Iets voor later.”

In Checkthis valt het vooral op hoe soepel je door de verschillende posters heen veegt. Met een verticale veegbeweging scroll je van poster naar poster. Het kost door de bonte kleuren geen enkele moeite ze van elkaar te onderscheiden, en bovendien helpt de auteursbalk bovenin om een nieuwe post te herkennen. Jammer is wel dat niet alle functies van de desktopversie zijn doorgevoerd in de iPhone-app. Daarin kan je kiezen uit kleurenpaletten en een beperkt aantal kleuren, zodat je kan werken aan een huisstijl. Bovendien is het daarop mogelijk achtergrondfoto’s achter je poster te plakken en zijn er opties video’s en links in te voegen, opties die ontbreken in je handpalm. De samenwerking staat op dit moment zelfs zover uit elkaar, dat je op het web gemaakte posters niet terugziet in de app. Daarop zijn verbeteringen te boeken.

Checkthis blogbericht voorbeeld 2 Checkthis poster maken kleur bepalen 2

Het idee om posters te maken als een nieuwe manier om jezelf uit te drukken werkt in Checkthis, omdat het simpelweg erg simpel tot aardige resultaten leidt. De scheidingslijn tussen een fraaie poster en iets wat lijkt op een webpagina uit 1995 is echter dun – en hoeveel mensen die dubieus uitziende posters maken, ga en blijf je volgen?

Downloaden: Checkthis (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.