WWDC 2012: iOS 6 aangekondigd, iPad 1 krijgt geen update #WWDC

Apple heeft iOS 6 aangekondigd voor de iPad 2 en 3. iOS 6 bevat vernieuwde Apple Maps met 3D-kaarten en navigatie, Siri voor de nieuwste iPad en Facebook-integratie.

siri ipadApple heeft iOS 6 aangekondigd, een update met 200 nieuwe functies. De nieuwe firmware zal vanaf dit najaar beschikbaar komen voor bezitters van een iPad 2 en 3. De eerste generatie iPad zal geen update meer krijgen. Wel kregen ontwikkelaars vandaag al een betaversie van iOS 6 mee naar huis. iOS 6 is straks ook te installeren op de iPhone 3GS/4/4S en de vierde generatie iPod touch. Goed nieuws voor de bezitters van een nieuwe iPad: deze zal straks ondersteuning bieden voor Siri, de spraakassistent die nu alleen op de iPhone 4S werkt. In totaal zitten er 200 nieuwe functies in iOS 6, waarvan er vandaag in San Francisco een groot aantal werden besproken.


Zo kreeg Siri een hoop nieuwe functies, zoals het automatisch starten van apps met je stem. Vraag ‘Play Angry Birds’ en de game Angry Birds wordt opgestart. Ook nieuw is betere ondersteuning in de auto, zodat je handsfree allerlei functies kunt starten. Siri biedt meer informatie over sport, restaurants en films, maar dit lijkt vooral op de Amerikaanse markt gericht. Ook is er in iOS 6 ondersteuning voor vijftien talen, maar Nederlands is er nog niet bij.

ipad klok-appDe Facebook-integratie in iOS 6 lijkt op de Twitter-integratie: je kunt meteen vanuit Foto’s of Safari content op Facebook delen. Ontwikkelaars kunnen de Facebook-integratie via een API toevoegen aan hun apps. Ook de contactenlijst is bereikbaar en verjaardagen van Facebook verschijnen voortaan in je agenda. Wil je FaceTime gebruiken, dan kan dat nu ook via 3G. Gedeelde Fotostreams zorgen ervoor dat je gemaakte foto’s meteen kunt delen met bepaalde mensen. Safari krijgt in iOS 6 iCloud Tabs en een Offline Reading List. Smart App-banners waarschuwen je bij het openen van een website dat er ook een app beschikbaar is. Met de nieuwe app Passbook bewaar je voortaan gegevens van pasjes, instapkaarten van luchtvaartmaatschappijen, bioscoopkaartjes en dergelijke. Guided Access zorgt ervoor dat de toegankelijkheid wordt verbeterd en dat bepaalde bediening wordt uitgeschakeld. Zo kunnen kinderen een iPad tijdens een examen gebruiken, zonder dat ze in allerlei apps kunnen spieken. Dit werkt via de single app-modus.

maps appleNiet officieel aangekondigd, maar wel gesignaleerd op screenshot op de website van Apple: op de iPad is voortaan een klokapp aanwezig (zie hierboven).

Maar misschien wel de grootste vernieuwing in iOS 6 is de invoering van een eigen Apple Maps-applicatie. Apple heeft gezorgd voor kaarten met file-informatie, 3D-kaarten en gesproken navigatie. Met de Flyover-functie kun je over een bepaalde stad vliegen. Siri wordt ook ondersteund, zodat je met je stem de gewenste bestemming kunt invoeren.

iOS 6 komt dit najaar beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag al een betaversie installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.