Wat vinden Nederlandse app-ontwikkelaars van iOS 7?

Na lezers en designers geven Nederlandse app-ontwikkelaars hun mening over iOS 7. Ze praten over de mogelijkheden en beperkingen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 dit vinden ontwikkelaarsWe hebben de meningen van jullie lezers, Twitteraars en ook designers over iOS 7 al op rij gezet. Maar wat vinden de ontwikkelaars die aan de technische kant van de app-ontwikkeling zitten? We vroegen het aan de makers van de NOS-app, festival-app LineApp, de ontwikkelaar achter de prachtige nieuwe weer-app Weeronline voor iPad en Paladin Studios, de gamesontwikkelaar achter Momonga Pinball Adventures. “Het is nog te vroeg om het mooi of lelijk te noemen.


iOS 7 ontwikkelaars NOS iPad-app

Arjan Duijzer

Arjan Duijzer is lead developer van de NOS-app op de iPhone en iPad. Hij is aanwezig op de WWDC in San Francisco.

Voor veel developers gaat het bij de WWDC om de software. Waar liggen nieuwe kansen en welk onderdeel van mijn app gaat er verloren bij de uiteindelijke update? Dit jaar zal het voornamelijk om design gaan. De nieuwe iOS stijl is fris, plat en met veel doorschijnende accenten. Veel ontwikkelaars zullen wellicht elementen herkennen vanuit hun ervaringen op andere platformen of uit het jailbreak-circuit. “Even if it’s not your own idea doesn’t mean you can’t use it, as long it’s a good one“, was een opmerking die ik opving tijdens een nabespreking.

Voor de NOS app zal vooral het nieuwe multitasking een interessante toevoeging kunnen zijn. Straks kunnen we de app voorzien van het laatste nieuws terwijl de app ‘gesloten’ is. En zodra de app geopend wordt, staat het laatste nieuws gelijk klaar. Hopelijk gaat Apple in de toekomst de mogelijkheid voor third-party widgets in het notification center toevoegen. Dan ben je echt altijd op de hoogte van het laatste nieuws met slechts één veeg.


iOS 7 ontwikkelaars Paladin Studios

Derk de Geus

Derk de Geus werkt bij de talentvolle Nederlandse gamesontwikkelaar Paladin Studios, die dit jaar al twee vlotte 3D-spelletjes voor de iPhone en iPad uitbracht: Nikko RC Racer en onze ex-Game van de Week Momonga Pinball Adventures.

Ik moet zeggen, iOS 7 ziet er echt heel goed uit. Beter laat dan nooit. Het is awesome dat Game Center afscheid heeft genomen van zijn casinostijl, maar ik hoop dat er onder de motorkap ook toevoegingen bij komen. iOS 7 doet me visueel trouwens denken aan Android. Grappig dat het steeds dichter bij elkaar komt te liggen. Maar ja, minimalisme heeft zijn beperkingen.

De nieuwe folders maken het een stuk fijner om je gamecollecties te beheren. Ik heb extreem veel games op m’n iPhone, dus dat is wel een fijne toevoeging. Airdrop is ook een interessante ontwikkeling, P2P is een goede optie voor veel games, en als er P2P functies in het OS zitten, dan voelt dat natuurlijker aan. Wel lijkt Airdrop behoorlijk opdringerig. Ik hoop dat vreemden niet zomaar plaatjes in je gezicht kunnen gooien. Ik zag daarnaast al even tussen de regels door dat er updates zijn voor turn-by-turn multiplayerfuncties. Interessant!

Dan de App Store. Hij update je apps automatisch, wat voor ons als ontwikkelaars geweldig is, maar ik kan me voorstellen dat je dat niet altijd wil als consument. Age range is wel een mooie manier om games te vinden, ik denk dat dat een grote toevoeging is voor game ontwikkelaars die ontwikkelen voor een jongere doelgroep. Apps gebaseerd op locatie zijn ook interessant – ik ben benieuwd of dat op basis van appgebruik is of op basis van aankoop.


iOS 7 ontwikkelaars LineApp

Stefan Wassink en Robin van Doorn

Stefan Wassink en Robin van Doorn zijn ontwikkelaars bij het Nederlandse Dreamix Studio. Zij brachten vorige week nog LineApp uit, een slim appje waarmee je je eigen programma op festivals kan samenstellen en daarvan op de hoogte wordt gehouden met pushberichten.

Het is een geheel nieuwe stijl die Apple omarmt. Termen als “simple” en “clean” misstaan hierbij niet. Maar we zijn er niet per se de ideale stap voorwaarts in. Zo zijn de iconen heel kleurvol, maar zijn de systeemfunctie-knoppen enkel opgemaakt uit dunne zwarte lijnen. Iets dat ver uit elkaar ligt. Misschien is het de schok die ze veroorzaken door het roer flink om te gooien na jaren een vertrouwd beeld in plaats van stapsgewijs een nieuwe stijl te introduceren. Om nu al termen als “mooi” of “lelijk” hieraan te koppelen is volgens ons nog veel te vroeg. Wat belangrijker is: blijft het systeem hiermee het kenmerk van zeer gebruikersvriendelijk houden? Een interface-stijl op smartphones en tablets is veel meer dan enkel een uiterlijk: het begeleidt je door het systeem.

Verder zien we dat Apple met hun vernieuwde muziekdienst en extra foto-opties een hoop reeds bestaande en zeer populaire apps onnodig maakt. Partijen als Spotify en Instagram maken prima apps, maar hebben wel ineens Apple als concurrent door de nieuw ingebouwde diensten.

Er komen meer dan 1500 nieuwe API’s beschikbaar. Dat stelt ons zeer tevreden. We zagen in de achtergrond al dingen staan als volledige 3D-maps integratie en turn-by-turn multipayer en ingebouwde barcode scanning, toevoegingen die grote impact kunnen hebben op apps.


iOS 7 ontwikkelaars Easy Calendar

Tom van Zummeren

Tom van Zummeren is de naam achter de razend populaire en simplistische agenda-app Easy Calendar, waarin je een weekoverzicht ziet dat vergelijkbaar is met papieren agenda’s.

Ik vond de keynote echt spectaculair, zeker in vergelijking met voorgaande Apple events. Er kwamen heel veel mooie dingen voorbij, vooral iOS 7! Echter waren er weinig dingen waar ik nu als iOS developer rekening mee moet gaan houden. Het voornaamste wat opviel is dat o.a. de navigatie-balk (bovenin) en de tool-balk (onderin) nu standaard een ‘translucent’ effect hebben. Oftewel het mengt een klein beetje met content die achter de balken schuift. Ik heb nog geen idee of ik dit kan gebruiken in mijn eigen app, Easy Calendar. Deze app kent namelijk geen verticaal scrollen, enkel horizontaal. Dus er is geen content om ‘achter’ deze balken te ‘schuiven’. Dat is iets waar ik mogelijk nog goed over na moet gaan denken.

Wat ik verder wel een erg mooie toevoeging vind, is de verbeterde multitasking. En dan vooral wat ze hebben veranderd aan pushnotificaties. Voorheen kregen apps totaal geen weet van het feit dat er een push notificatie binnen kwam. Pas als je op de “Open app” knop drukte ging je pas naar de app en kreeg de app voor het eerst weet van dat er een push notificatie is geweest. Het is dus echt ontzettend handig dat apps vanaf iOS 7 iets mogen doen in de achtergrond als er een notificatie binnenkomt. Om een concreet voorbeeld te noemen van iets wat hiervan kan profiteren: WhatsApp. Vind je het ook niet vervelend dat als je een push berichtkrijgt, en je drukt op de “open app” knop dat het bericht wat je ontvangen hebt nog niet eens in beeld staat? Vanaf dat moment gaat WhatsApp pas controleren op nieuwe berichten en dat duurt een paar tellen. Dat is met iOS 7 verleden tijd.

Als laatste punt waar ik als ontwikkelaar rekening mee moet gaan houden: het app icoon. Wij vinden ons huidige Easy Calendar icoon echt prachtig, maar in iOS 7 valt deze flink buiten de boot. Deze gaat dus een redesign nodig hebben binnenkort.


iOS 7 ontwikkelaars Weeronline Touchwonders

Touchwonders

Ontwikkelaar Touchwonders, verantwoordelijk voor de net uitgebrachte en beeldschone iPad-app van Weeronline, heeft de koppen bij elkaar gestoken voor een reactie. Dit zijn de verzamelde meningen van ontwikkelaars Gijs Verhoeven, Thijs van Schadewijk, Christian Apers en Thomas Visser.

We zijn erg enthousiast over iOS 7. Het is herkenbaar en vernieuwend tegelijkertijd. Apple slaat een nieuwe designrichting in waarbij de nadruk ligt op een eenvoudige interface die zo min mogelijk zichtbaar is. Daarbij is de interface veel vloeiender. Alles beweegt op een natuurlijke manier en voelt daardoor ‘echt’ aan. Tegelijkertijd haalt Apple visuele elementen die doen denken aan ‘echte’ objecten weg: geen leer meer in de agenda-app en geen groen vilt meer in Game Center. Software wordt steeds meer aanraakbaar maar behoudt wel een eigen identiteit.

Bij Touchwonders besteden we al relatief veel aandacht aan animaties, transities en het aanraakbaar maken van onze apps. We zijn daarom erg blij met deze ontwikkeling. iOS 7 inspireert ons om hier nog verder in te gaan.

Voor gebruikers zien we als ontwikkelaar diverse mooie verbeteringen. Het op de achtergrond updaten van apps is bijvoorbeeld een grote stap voorwaarts. Eigenlijk zo logisch: altijd beschikken over de meest recente en beste versie van een app. Een andere verbetering is dat multitasking nu veel beter mogelijk is. Apps kunnen op de achtergrond nieuwe content downloaden. Om een voorbeeld te noemen: mensen hoeven nooit meer te wachten op het downloaden van nieuwe uitjes in onze app Hoe Leuk is Nederland: zo gauw deze beschikbaar zijn, worden ze zonder tussenkomst van de gebruiker al gedownload.

iOS 7 bevat 1500 nieuwe functies waar wij als ontwikkelaar mee aan de slag kunnen. De komende week zijn wij nog in San Francisco om alles te leren over de nieuwe mogelijkheden. Daarna gaan we direct aan de slag om onze komende apps gebruik te laten maken van alles wat iOS 7 te bieden heeft. We hebben er zin in!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2013, 17:05
Categorie Apple
Onderwerpen ios 7, ontwikkelaars, wwdc 2013
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.