Smartphone van de toekomst kan gedrag voorspellen

Ingenieurs op de Universiteit van Massachusetts hebben een voorspellend systeem voor smartphones gemaakt, waardoor applicaties alvast voor je worden opgestart wanneer je ze nodig hebt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Siri toekomst voorspellenIngenieurs aan de universiteit van Massachusetts hebben een manier gevonden om je smartphone sneller te maken zonder er een krachtige, nieuwe processor in te stoppen. De oplossing voorspelt welke applicatie je wilt opstarten, zodat deze op de achtergrond alvast kan worden geladen. Hierdoor opent de app meteen wanneer je bijvoorbeeld de iPhone pakt om vertrektijden van de trein te checken.


Het trucje, ook wel ‘voorspellend cachen’ genoemd, kijkt naar je dagelijkse routines aan de hand van bijvoorbeeld de klok, kalender en je gps-locatie. Hierdoor leert de iPhone bijvoorbeeld dat je iedere werkdag op het treinstation de Kaarten-app opent om een route te plannen. Kom je de volgende keer op het station, dan zou de iPhone deze informatie kunnen gebruiken om de app alvast voor je op te starten. Je krijgt de app pas te zien wanneer je op het app-icoon tapt, maar de vertrektijd van de eerstvolgende trein is alvast geladen.

Tingxin Yan van de universiteit van Massachusetts heeft de oplossing al toegepast op Windows Phone-smartphones, waardoor de (vrij lange) gemiddelde app-opstarttijd van 20 seconden naar 6 seconden werd verlaagd. Het gebruik van de voorspellende technologie zorgde er wel voor dat de smartphone twee procent extra aan batterij per dag verslindt.

Hoewel Yan nog niet gesproken zegt te hebben met Apple, bestaat de kans altijd dat dit soort technologieën ooit in de iPhone worden gebruikt. Siri was immers eerst ook een creatie van een bedrijfje dat door Apple werd overgenomen. Toevallig kondigde Google vandaag Android 4.1 (Jelly Bean) waarin al wat voorspellende gaven zijn verwerkt. Het blijkt vooral binnen apps te werken: Jelly Bean voorspelt waar je op het scherm gaat tappen zodra deze ververst, waardoor apps sneller kunnen reageren.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.