Samsung werkt aan 2560×1600 tabletschermen en vouwbare schermen

Samsung werkt aan een groot scherm met een resolutie van 2580 x 1600 pixels voor tablets en daarnaast aan een kleiner, vouwbaar scherm voor kleinere tablets.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPad schermEen van de minpunten van de iPad is de relatief lage resolutie. Misschien vindt Apple 1024 bij 768 pixels wel voldoende, maar als gebruikers willen we méér. Apple-toeleverancier Samsung is nu bezig de laatste hand te leggen aan een 10,1 inch LCD-scherm, bedoeld voor tablets. Het scherm heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels en benadert met 300 pixels per inch de pixeldichtheid van een Retina Display. Samsung gaat samen met partner Nouvoyance het scherm met WQXGA-resolutie volgende week demonstreren op een internationaal symposium over schermtechnologie, SID Display Week 2011. Het scherm kan later dit jaar al commercieel geleverd worden. Bijzonder aan het scherm is de ondersteuning van PenTile-technologie.

PenTile-schermtechnologie gebruikt 40 procent minder energie en levert twee maal zoveel Full HD-prestaties als een gewoon LCD-scherm. Volgens Samsung zijn er geen vergelijkbare schermen op de markt te krijgen. Er is nog wel wat werk nodig om het geschikt te maken voor de iPad 3, al was het alleen maar omdat Apple tot nu toe gekozen heeft voor 9,7 inch schermen. Andere fabrikanten (waaronder Samsung zelf) hebben een voorkeur voor 10.1 zoals bijvoorbeeld in de Galaxy Tab 10.1. Deze tablet werd in februari aangekondigd op Mobile World Congress en heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels.

samsung scherm

Kleinere tablets met vouwbaar scherm

vouwbaar schermBij tablets zijn we gewend geraakt aan schermen tussen de 7 en 10 inch, maar Samsung is ook bezig met een vouwbaar AMOLED-scherm. Daarbij kun je je tablet in tweeën vouwen, zodat ook een grotere tablet gewoon op zak te steken is. In 2008 toonde het Koreaanse bedrijf al een vouwbaar OLED-scherm voor een mobiele telefoon. Die was nog niet perfect, omdat het scharnier een kreukel veroorzaakte in het midden van het scherm. Deze keer is gebruik gemaakt van siliconenrubber, twee beschermende glaspanelen en twee AMOLED-schermen, die naadloos op elkaar aansluiten. Het geheel zit in een behuizing, die je dicht kunt klappen. Siliconenrubber is erg elastisch en is 180 graden te vouwen terwijl je een scharniertje van maar 1 mm nodig hebt.

seamless foldable display

De onderzoekers vouwden het scherm meer dan 100.000 keer waarbij nauwelijks slijtage optrad: er was een afname in helderheid van slechts 6 procent op de plek waar het scherm wordt gevouwen. Voor het menselijk oog is dat verlies niet zichtbaar. Bijkomend voordeel: Samsung’s oplossing is relatief goedkoop en te realiseren met onderdelen die al op de markt zijn.

Meer info: persbericht Samsung (10,1 inch scherm)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 februari 2012, 14:37
Categorie iDevices
Onderwerp samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.