fotograferen iPhone

Met deze truc kun je iPhone-foto’s in dubbele resolutie maken

Met een simpel trucje kun je de resolutie van een iPhone-foto verdubbelen. Gek genoeg zul je daarvoor je toestel iets moeten schudden. Dat lijkt onlogisch, maar het werkt toch dankzij zogenaamde pixel-shift.

In een video laat architectuurfotograaf Usman Dawood zien hoe het werkt. Pixel-shift fotografie is een techniek die met elke camera werkt, ook met een smartphone zoals de iPhone. In de video gebruikt Dawood de iPhone 11 Pro om het te laten zien. Om het te kunnen gebruiken moet je wel beschikken over de desktopversie van Adobe Photoshop. Een 12-megapixel foto wordt dan opeens 24-megapixel en de afbeelding bevat meer detail.

Pixel-shift fotografie

Dawood is niet alleen fotograaf, maar werkt ook als blogger voor de bekende fotografie-sites PetaPixel en Fstoppers. Hij heeft er dus verstand van en vindt het vooral leuk om technisch complexe dingen uit te leggen.

Pixel-shift of super-resolutie-fotografie werkt het beste als het object stilstaat, bijvoorbeeld een gebouw of standbeeld. Met een landschap werkt het ook. Je moet zo’n 15 tot 20 foto’s maken die je in Photoshop gaat samenvoegen voor één grote foto.

Pixel-shift voorbeeld trap

Elke foto wordt een laag in Photoshop. De lichte beweging zorgt ervoor dat elke foto anders is en daardoor informatie bevat die Photoshop kan gebruiken bij het combineren tot één gedetailleerde foto. Het zou volgens Dawood vooral van pas komen om de ruis te beperken als je aan het fotograferen bent bij weinig licht.

Pixel-shift voorbeeld standbeeld

Hedendaagse smartphones proberen dat met computational photography op te lossen, maar niet iedereen beschikt natuurlijk over het nieuwste toestel. Aan de hand van voorbeeldfoto’s kun je beoordelen of je het effect goed genoeg vindt om het eens te proberen, bijvoorbeeld bij een trap met matige verlichting. In de video krijg je alles uitgelegd.

Nog twee paar tips:

  • Schiet RAW als dat kan. Daardoor houd je het consistenter.
  • Stabiliseer je camera niet. Fotograferen vanuit de hand is in dit geval een voordeel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.