Nieuwe iPod touch heeft geen lichtsensor

De iPod touch heeft geen lichtsensor meer. Je kunt wel handmatig de lichtsterkte van het scherm veranderen. Voorheen paste de iPod touch zich automatisch aan de omgevingsverlichting aan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipod touch closeupDe nieuwe iPod touch heeft heel wat nieuwe functies gekregen, maar er ontbreekt ook één ding. Er zit geen lichtsensor meer in. De sensor regelt de automatische verlichting van het scherm, afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Een redacteur van GigaOm ontdekte het bij toeval toen hij naar buiten wilde gaan en het scherm niet meer kon lezen. Hij gebruikt thuis zijn iOS-apparaten op de laagste helderheid om batterij te sparen.

Ga je naar de Instellingen-app, dan is er wel een schuifknop te zien (zoals hieronder), maar geen schakelaar om de schermverlichting automatisch te regelen. De ontwikkeling van de iPods verloopt anders dan bij de iPhone. Terwijl de iPhone steeds hetzelfde uiterlijk houdt en meer functies krijgt, wisselt het bij de iPods wel eens.

In plaats van steeds meer functies toevoegen kan Apple ook weer functies weghalen. Zo kon de zesde generatie iPod nano opeens geen video meer afspelen en was de camera verdwenen, terwijl die functies wel op z’n voorganger zaten (de nieuwste iPod nano kan overigens wel weer video afspelen). Bij de iPod touch hebben we nog niet zo’n drastische teruggang in functionaliteit gezien. Apple heeft misschien naar mogelijkheden gezocht om zoveel mogelijk kosten te besparen.

ipodtouch-verlichting

Update 21:00 uur: Apple-topman Phil Schiller heeft naar verluidt een e-mail gestuurd, waarin hij de situatie toelicht. De iPod touch heeft volgens hem geen lichtsensor omdat het apparaat te dun is. Schiller schreef:

Thank you for purchasing a new iPod touch. It is a remarkable device! The 5th generation iPod touch does not have a built-in automatic light sensor (it’s just too thin!)

De vorige iPod touch was 7,2 mm dun, terwijl de nieuwste iPod touch maar 6,1 mm dun is. Het ontbreken van de lichtsensor was voor sommige mensen een tegenvaller, juist omdat het instapmodel van de iPod touch veel duurder is (326 euro) dan bij de vorige generatie (169 euro).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2013, 14:00
Categorie iDevices
Onderwerpen ipod touch, sensor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.