Nieuw Apple-patent voorkomt onscherpe foto’s

Een nieuw onthuld Apple-patent beschrijft hoe de iPhone-camera voordat je op de sluiterknop drukt alvast foto's kan maken, om zo het scherpste beeldt te selecteren.

Patent cameraEen nieuw onthuld patent beschrijft hoe Apple onscherpe foto’s wil voorkomen op de iPhone. Door ook een paar foto’s te maken voordat de volumeknop wordt ingedrukt om de foto te maken, zou de iPhone kunnen kiezen uit het meest scherpe beeld. De iPhone zou kijken naar contrast, resolutie dynamisch bereik en kleuropties om te bepalen welke foto het scherpst en best bruikbaar is. Alle foto’s die niet worden gekozen zouden automatisch worden gewist, waardoor je alleen het goede resultaat ziet.

Het patent lijkt vooral handig bij het elimineren van onscherpte door een bewogen camera. Bij het indrukken van de volumeknop om een foto te maken met de Camera-app kan het wel eens voorkomen dat ook de iPhone meebeweegt, wat leidt tot onscherpe foto’s. Door foto’s op te slaan die voor het indrukken van de knop al zijn gemaakt, kan de camera een beeld kiezen waarbij deze precieze beweging nog niet voor problemen heeft gezorgd. De iPhone zou voor de executie van het idee waarschijnlijk continu foto’s moeten maken als de Camera-app draait, om vervolgens alleen de beelden vlak voordat je drukt te gebruiken.

Het principe achter Apple’s nieuwe patent doet een beetje denken aan de HDR-optie die de iPhone nu al heeft: hierbij worden drie foto’s gemaakt, om die samen te voegen tot één beeld met een betere belichting. Bij HDR-foto’s kan het juist voorkomen dat het eindresultaat onscherper is dan een gewone foto, omdat het onderwerp heeft bewogen bij het maken van de drie foto’s.

Het patent werd door Apple in 2009 aangevraagd en onlangs pas onthuld. Het is dan ook nog even de vraag wanneer Apple van deze technologie gebruik wil maken. Er bestaat altijd een kans dat Apple het idee in 2009 snel heeft vastgelegd, terwijl er nog geen concrete plannen waren voor de daadwerkelijke uitwerking.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2013, 17:31
Categorie Apps
Onderwerpen camera, fotografie, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.