Nederlands bedrijf wil iBeacons voor persoonlijke deals gebruiken

De Nederlandse ontwikkelaar Mirabeau toont met een praktijkvoorbeeld hoe iBeacons in Nederland werkt.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Mirabeau toont Nederlands praktijkvoorbeeld iBeaconsHet klinkt misschien nog als toekomstmuziek: een app die je waarschuwt als je in een winkel in de buurt korting kan krijgen. Maar door de iBeacons-technologie in iOS 7 wordt dit wellicht in de nabije toekomst al werkelijkheid. We zagen bijvoorbeeld al hoe de technologie je in honkbalstadions naar je stoeltje kan wijzen, maar concrete Nederlandse concepten hebben we tot nu toe niet gezien. Het Nederlandse internetbureau Mirabeau is een van de eersten en heeft een eigen demo-applicatie ontwikkeld die toont hoe de technologie in de praktijk zou kunnen werken.

Ontwikkelaar Floris Benniks demonstreert de technologie met behulp van de Estimote beacon, een klein Bluetooth-kastje dat verbinding maakt met een zelfontworpen app om — bij een fictieve winkel — chocolaatjes te kopen. Nadat hij zichzelf eenmalig voor promoties en aanbiedingen heeft aangemeld, stuurt de app een pushbericht zodra hij in de buurt komt van de ‘winkel’. Dit berichtje informeert hem niet alleen over de aanbieding, maar geeft ook aanwijzingen over de locatie van de winkel. Zodra hij die betreedt ontvangt hij nogmaals een berichtje met de tekst “You’ve reached our store” en een herinnering van de aanbieding. In dit praktijkvoorbeeld duurt het even, maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het nog om een experiment gaat.

Bovenstaand voorbeeld is maar een van de vele mogelijkheden die de iBeacons-technologie winkeliers en klanten biedt. Het apparaatje zou bijvoorbeeld ook kunnen meten hoe lang een klant in de winkel verblijft of specifieke verkoopsuggesties kunnen doen op basis van eerdere aankopen. Apple zelf gaat de technologie inzetten in de Apple Store voor verkooptransacties en, op langere termijn waarschijnlijk, voor workshops en afspraken met de Genius Bar. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook andere ontwikkelaars met de technologie gaan experimenteren en nieuwe functionaliteiten bedenken.

De iBeacons-technologie werkt in principe met zowel de iPhone als de iPad, maar in de praktijk zul je deze het meest op de iPhone gebruiken; die heb je immers altijd bij je en neem je gemakkelijk mee. Het gebruik van Bluetooth Low Energy voorkomt dat de functionaliteit heel weinig van je accu vraagt. Daardoor werkt het helaas niet op alle apparaten. Alleen apparaten met Bluetooth 4.0, wat in de praktijk neerkomt op minimaal een iPhone 4s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 december 2013 om 18:17
Onderwerp
Categorieën
Apple, Apps
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.