Muziekdiensten krijgen het lastig met iPhone SDK

Met de iPhone SDK krijg je toegang tot verschillende functies van de iPhone, maar niet tot de iTunes-functionaliteit. Amazon is een testcase: in hoeverre staat Apple ook concurrerende muziekdiensten toe op het iPhone-platform?

Dankzij de iPhone SDK kunnen ontwikkelaars mobiele applicatie maken voor de iPhone, zonder dat ze met mobiele operators te maken hebben. Aan de ene kant is dat gunstig: Apple vraagt ‘maar’ 30 procent van de verkoopopbrengst, terwijl de gemiddelde mobiele operator 40 procent vraagt. De SDK is voor iedereen toegankelijk (al kan dat van het iPhone Developer Program nog niet gezegd worden), terwijl het voor mobiele operators wel eens lastig kan zijn om überhaupt een voet tussen de deur te krijgen.


Paul Reddick, CEO van Handmark, is positief gestemd: “Ze hebben het zeer eenvoudig gemaakt. Het ziet eruit als een redelijk open omgeving”. Maar toch zal Apple uiteindelijk wel invloed uitoefenen op de applicaties die er verkocht gaan worden. Het is nog maar de vraag hoe makkelijk en open Apple zal zijn tegen producten en applicaties, die overlap hebben met de eigen iTunes Store.

Analist Ross Rubin van NPD Group denkt dat Amazon een interessante testcase is. Een iPhone-versie van Rhapsody of Napster kunnen we wel vergeten: beide vereisen software, gebruiken DRM en leveren de muziek in een formaat die niet compatibel is met Apple-proucten. Amazon verkoopt muziek in een geschikt formaat en zonder DRM. Hetzelfde geldt voor eMusic. Durft Apple de twee grootste iPhone-concurrenten op het iPhone-platform toe te laten? Er is ook een grijs gebied: online streamingdiensten zoals Last.fm, Pandora en Imeem. Daarmee kun je geen muziek downloaden, waardoor Apple ze wellicht als minder bedreigend ziet. Misschien is het tekenend dat in de betaversie van de SDK ontwikkelaars wel toegang hebben tot allerlei iPhone-specifieke functies, zoals de bewegingssensoren, maar niet tot de iTunes-functionaliteit. iTunes plug-ins zoals iLike, Last.fm, Qloud en OnTour krijgen het daardoor moeilijk. Het enige wat ze kunnen doen, is webapplicaties schrijven, maar dat konden ze vóór de komst van de SDK ook al.

Via: MSNBC

Amazon

Amazon is een van de bekendste internationale webshops voor elektronica, huishoudartikelen, speelgoed, levensmiddelen en meer. Je kunt bij Amazon ook terecht voor goede Apple-deals. Amazon is sinds 2020 met een eigen versie van de webshop actief in Nederland en biedt vaak goedkope aanbiedingen, ook voor tech. Met een Amazon Prime-abonnement profiteer je van allerlei voordelen, zoals gratis verzending. Bekijk de de beste Amazon Nederland deals en hoe je lid wordt van de streamingdienst Amazon Prime Video. Er is extra voordeel te halen tijdens het jaarlijkse evenement Amazon Prime Day.

Amazon

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.