Lachen mag niet in de iPhone-fabriek

Bij Foxconn, het bedrijf waar de iPhone en de iPod voor Apple worden gemaakt, mag niet worden gelachen of gepraat. Het staat in het rapport 'Playing with labour rights' dat makeITfair heeft uitgebracht. Deze organisatie doet onderzoek naar arbeidsomstandigheden en milieukwesties bij de productie van elektronica.

Foxconn iphone productieBij Foxconn, het bedrijf waar de iPhone en de iPod voor Apple worden gemaakt, mag niet worden gelachen of gepraat. Het staat in het rapport ‘Playing with labour rights’ dat makeITfair heeft uitgebracht. Deze organisatie doet onderzoek naar arbeidsomstandigheden en milieukwesties bij de productie van elektronica. De organisatie interviewde 110 werknemers in der periode april tot augustus 2008. Ruim dertig daarvan werkten bij Foxconn. Hoewel je je kan afvragen in hoeverre deze medewerkers hun ongezouten mening durfden te geven blijkt er toch wel wat schokkende informatie uit het onderzoek te zijn gekomen. Praten tijdens het werk is officieel niet verboden, maar er zijn wel werknemers die ervoor zijn gestraft.

Een beginnende medewerker verdient 84 euro per maand, het wettelijke minimum. Ze maken werkweken die langer zijn dan 60 uur. Na eerdere media-aandacht over de slechte werkomstandigheden in Chinese fabrieken kwam Apple met een Supplier Code of Conduct, waarin voorschriften staan over bijvoorbeeld het maximale aantal werkuren. Die gedragscode geldt ook voor toeleveranciers van Apple, maar makeITfair beweert dat Foxconn zich niet op alle punten aan de regels houdt. Foxconn verdedigt zich: het liet als eerste vakbonden toe op de werkvloer en heeft een minimale leeftijdsgrens van 16,5 jaar. De minimale leeftijd om in China te mogen werken is 16 jaar.

Meer info: MakeITfair
Via: Macfan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 maart 2009, 12:53
Categorie Apple
Onderwerpen apple, china, fabriek, productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.