Kannibalisatie: ‘Voor elke 5 iPad mini’s wordt één grote iPad minder verkocht’

Analist Gene Munster denkt dat de iPad mini zal kannibaliseren op de grote 9,7-inch iPad. Voor elke 5 iPad mini's zal er één normale iPad minder verkocht worden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad mini kidsPiper Jaffray-analist Gene Munster denkt dat de iPad mini zal kannibaliseren op de normale iPad. Voor elke vijf iPad mini’s die over de toonbank gaan, zal er één normale iPad minder verkocht worden. Dat schrijft Munster in een notitie aan klanten. Als de iPad mini op 2 november in de verkoop gaat zal Apple in het decemberkwartaal tenminste vijf miljoen stuks kunnen verkopen, denkt Munster. Van de 9,7-inch iPad zullen 1 miljoen stuks minder verkocht worden. Eerder dacht Munster nog dat Apple 21 miljoen iPads in het decemberkwartaal zou verkopen. Maar nu er een iPad mini bij komt, heeft de analist zijn voorspellingen aangepast. Hij denkt dat er nu 25 miljoen stuks over de toonbank gaan. Voor het jaar 2013 heeft Munster zijn voorspellingen opgevoerd van 86,5 naar 95 miljoen iPads.


Omdat nieuwe producten altijd wat voorzichtig op gang komen (er zijn nu eenmaal veel mensen die nog even willen wachten tot ‘de kinderziektes’ blijken), zullen van de iPads die in 2013 verkocht worden maar 25% een iPad mini zijn.

Verder denkt Munster dat de iPad tussen de 249 en 299 dollar gaat kosten. Het gaat dan om een 8 GB-uitvoering zonder retinascherm. Omdat de iPad mini zo goedkoop is, zullen mensen sneller geneigd zijn om te upgraden naar een hogere capaciteit, denkt Munster. De gemiddelde verkoopprijs van een iPad mini zal daarom tussen de 350 en 360 dollar liggen. De gemiddelde verkoopprijs van een iPad in het algemeen (dus inclusief het grotere model) zal ook omlaag gaan: van 527 naar 495 dollar.

Meer weten over de iPad mini? We hebben een uitgebreid dossier iPad mini gemaakt, waarin je alle feiten, ontwikkelingen, nieuwtjes en geruchten vindt samengevat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.