iPhone 5 ‘meest gehate smartphone’

De iPhone 5 is volgens ABC News de 'meest gehate smartphone'. Maar er is helemaal geen onderzoek waaruit die conclusie blijkt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

galaxy-s4-vs-iphone-5Als een tv-programma de iPhone 5 tot meest gehate smartphone uitroept, is natuurlijk onze interesse gewekt. Zeker als blijkt dat in hetzelfde tv-programma wordt gezegd dat de Samsung Galaxy S4 vorig jaar (!) tot de meest geliefde smartphone werd uitgeroepen. Klein detail: de Galaxy S4 was toen nog niet eens op de markt. Philip Elmer-DeWitt van Fortune rook onraad en besloot op onderzoek uit te gaan. Hoe kwam men tot die conclusie? En welk onderzoek ligt eraan ten grondslag? Een onderzoek waarin de iPhone 5 inderdaad als meest gehate smartphone werd uitgeroepen blijkt niet te bestaan. Wel blijkt een redacteur van de Britse sensatiekrant Daily Mail creatief met conclusies te zijn omgesprongen.

Onderzoeksbureau ‘We Are Social‘ blijkt inderdaad een onderzoek te hebben uitgevoerd naar het sentiment rond smartphones. Ze analyseerden tweets, blogs en online forums op de dag dat de toestellen op de markt verschenen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat er op de dat van lancering 1,7 miljoen keer over de iPhone 5 werd gesproken en maar 140.000 keer over de Galaxy S4, een verhouding van 12 staat tot 1. Van alle berichtgeving over de iPhone 5 had 20% een negatieve bijklank, waarbij bijvoorbeeld werd geklaagd over de onhandigheid van de nieuwe Lightning-connector of het feit dat de iPhone 5 wel erg veel leek op z’n voorganger. Bij de Samsung Galaxy S4 had maar 11% een negatieve klank. Misschien komt dat verschil omdat iedereen wel een mening over Apple heeft (ook de Samsung/Android-gebruikers), terwijl andersom veel minder het geval is:. Apple-gebruikers maken zich vaak niet zo druk om nieuwe Samsung-toestellen en gaan ook niet fanatiek op Twitter klagen dat het alwéér van goedkoop plastic is gemaakt.

Hoe dan ook, We Are Social heeft nergens gezegd dat de iPhone 5 het meest gehate toestel is. Dat is het werk van Victoria Woollaston, werkzaam bij de Daily Mail. Zij bekeek de cijfers van We Are Social en bedacht de volgende, sappige kop: ‘Apple’s iPhone 5 is the most hated handset — while the majority of people love the Samsung Galaxy S4, study finds’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juli 2013, 10:51
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerp samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.