Gelekte Macworld-keynote onzin of niet?

De keynote van Steve Jobs voor Macworld 2008 zou via Wikipedia zijn gelekt. Maar zoals zo vaak bij dit soort gelekte teksten lijkt het in alle opzichten om een goed verzonnen opsomming te gaan.

FakeOp internet circuleren geruchten dat via Wikipedia de tekst van de MacWorld 2008 keynote is gelekt. Voordat je enthousiast wordt van het ‘nieuws’ dat er een 16GB-versie van de iPhone aankomt is het misschien beter om het lek met een korrel zout te nemen. Voorheen zijn wel eens eerder knap gemaakte marketingplannen en keynote-toespraken uitgelekt en daarbij ging het vrijwel altijd om, inderdaad: knap gemaakte nepteksten. Als we de gelekte tekst mogen geloven is de iPhone de beste iPod ooit: het geplande marktaandeel van 1% is ruim overschreden. Ook zou tijdens de keynote de SDK voor iPhone en iPod touch kunnen worden onthuld.

Bij die SDK zouden ontwikkelaars in staat zijn om met Cocoa en Objective-C zowel applicaties als widgets te maken. De ontwikkelaars leveren hun software aan als broncode, niet als kant-en-klare applicaties. Ontwikkelaars kunnen hun eigen prijs kiezen: bij applicaties ligt dat tussen $0 en $6,99 en bij widgets tussen $0 en $2,99. Ontwikkelaars ontvangen 70% van de omzet, de rest is voor Apple. Gebruikers kunnen de applicaties downloaden via de iTunes WiFi Store of via iTunes op de desktop.

Klinkt allemaal heel plausibel, al lijkt de maximale prijs voor applicaties wat aan de lage kant, gezien het feit dat er al ontwikkelaars zijn die voor niet-officiële native applicaties nu al meer dan $25 vragen. Toch zitten er ook wat foutjes in het verhaal – behalve het feit dat het toch wat ongeloofwaardig lijkt dat Steve Jobs zijn toespraak blijkbaar per ongeluk bij Kinko’s in een kopieerapparaat heeft laten liggen. Zo zou versie 1.3 van de iPhone en iPod touch-firmware beschikbaar moeten komen. Ook bij de voorbeelden van applicaties en widgets wordt consequent over 1.3 gesproken. En dan is er nog het feit dat de Mac Pro al uit is en dat er voor het One More Thing-moment een nogal nietszeggende ‘vernieuwing’ is gekozen: YouTube wordt opgenomen in iTunes. Het lijkt erop dat iemand de Mac-websites heeft afgestruind en een zo geloofwaardig mogelijk lijstje heeft opgesomd.

Op MacRumors is de hele tekst te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2008, 5:51
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen firmware, keynote, sdk, wikipedia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.