FCC’s goedkeuringstraject voor de 3G iPhone

De volgende generatie iPhone kan veel sneller door de FCC worden goedgekeurd dan de originele iPhone. Zeker als Apple dezelfde chip gebruikt, moet de nieuwe telefoon voor eind juli in de winkel liggen.
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

FCC logoVorig jaar werd op de Mac Expo ’07 in San Francisco de iPhone bijna zes maanden voor de definitieve releasedatum door Steve Jobs geïntroduceerd. Als reden hiervoor werd door Steve genoemd: “We kondigen de iPhone vandaag aan omdat voor dit product een FCC-goedkeuring nodig is. Het lijkt ons beter dat wij het product introduceren dan dat de FCC dat voor ons doet.”

In de tweede week van maart werd de FCC-toestemming aangevraagd en in de derde week van mei volgde de goedkeuring door de FCC, waarna de iPhone officieel in de winkel kwam op 29 juni.

Voor GSM-fabrikanten is de eerste FCC-goedkeuring een vrij lange procedure en vaak de laatste stap in het fysieke ontwerp van het toestel. Voordat het toestel naar de FCC gaat is het door de fabrikant al uitgebreid getest en is de goedkeuring van FCC niet meer dan een definitieve ‘go’ voor de verkoop. Om deze reden kon Steve dan ook de iPhone presenteren zonder de angst te hebben dat het toestel zou worden afgekeurd door de FCC.

De FCC controleert of het toestel binnen de gestelde richtlijnen valt op het gebied van radiofrequenties en de hoeveelheid straling (SAR) die het toestel oplevert voor de gebruiker. Om er zeker van te zijn dat het toestel niet wordt afgekeurd door de FCC had Apple het toestel laten toetsen op de FCC-eisen door een extern bedrijf, gespecialiseerd op dit gebied. Eventuele problemen kunnen hierdoor op tijd worden aangepast om er zeker van te zijn dat de FCC-keuring geen problemen oplevert.

FCC FormulierVoordat dat een product ter goedkeuring kan worden aangeboden bij de FCC dient de fabrikant een FCC-identificatie aan te vragen (Apple’s ID is BCG). Bij de aanvraagformulieren dient het modelnummer (A1203 voor de iPhone) te worden overlegd inclusief alle documentatie, SAR/GSM-testresultaten, foto’s intern/extern, gebruikershandleidingen en de plaats waar het FCC-goedkeuringslogo zal worden geplaatst op het toestel.

Apple had het verzoek bij de FCC neergelegd voor een geheimhouding van 45 dagen voor de documenten, foto’s en de gebruiksaanwijzing. Tevens werd de FCC verzocht om de technische diagrammen, gebruikte materialen, onderzoekrapporten en dergelijke geheim te houden voor het publiek.

Voor de 3G iPhone kan het hele goedkeuringsproces aanmerkelijk korter zijn als Apple de 3G Infineon-chip kan plaatsen in het huidige toestel. Als dit mogelijk is en er geen andere core-componenten worden gewijzigd hoeft er alleen maar een wijziging van een bestaand gecertificeerd toestel te worden aangevraagd.

Als we de geruchten echter mogen geloven komt er een kleinere variant of misschien wel meerdere nieuwe iPhone-versies. In dat geval moet Apple dus weer het FCC-traject doorlopen.
Als Apple de nieuwe 3G-variant rond de WWDC in de winkels wilt hebben, dient de FCC-goedkeuring dus al in behandeling te zijn.

Steve Jobs iPhoneHet is meer waarschijnlijk dat de 3G iPhone tijdens de WWDC zal worden aangekondigd en tegelijkertijd ter goedkeuring bij de FCC zal worden aangeboden. Doordat Apple nu bekend is bij de FCC als mobiele telefoonfabrikant kan de goedkeuring worden gerealiseerd binnen 6 weken. Dit zou betekenen dat de iPhone eind juli beschikbaar zal zijn. Dit tijdbestek is al meerdere malen in de media opgedoken.

Het bestaan van een 3G iPhone is niet Apple’s best bewaarde geheim. In de diverse betaversies van firmware 2.0 zijn meerdere aanwijzingen te vinden en verschillende providers bevestigden al dat eraan gewerkt wordt. Hierdoor zou het voor Apple dan ook geen groot probleem zijn als de nieuwe FCC-aanvraag bekend wordt. Zoals bij de eerste iPhone zal ook bij dit traject de nodige modelspecifieke geheimhouding zijn afgedwongen en steelt Steve weer de show met een geweldig apparaat op de WWDC.

Het blijft natuurlijk gissen, maar alles lijkt er op dat de 3G iPhone eind juli in de winkel ligt met de goedkeuring van de FCC.

Meer informatie over de Federal Communications Commission

Klik hier voor een overzicht van FCC documenten met betrekking tot de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2008, 14:44
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen fcc, firmware, goedkeuring

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.